Príďte diskutovať o deviatich zaujímavých filmoch

V kine Úsmev sa budú premietať dokumenty o Rómoch, ktorí sa rozhodli robiť niečo pre seba a pre druhých

Karpatská nadácia v spolupráci s Nadáciou Ekopolis predstaví v stredu 17. januára 2018 o 17.30 hod. v kine Úsmev na podujatí UPRE: Skutočne rómske odpovede deväť dokumentárnych filmov košického autora Miša Hudáka. Ten vo svojich kratučkých filmoch trvajúcich priemerne okolo štyroch minút zobrazil príbehy rómskych komunít zo stredného i východného Slovenska, ktoré sa rozhodli robiť niečo pre seba i pre druhých a ktorých snahy tieto dve nadácie v uplynulých dvoch rokoch finančne podporili. Vznikla takto prehliadka zaujímavých filmov spojená s diskusiou.

Laura Dittel je s výsledkom programu veľmi spokojná

Laura Dittel, riaditeľka Karpatskej nadácie je s výsledkom programu veľmi spokojná: „Tento program rozvoja rómskych komunít už dva roky úspešne podporuje sľubné pilotné projekty v komunitách. Cieľom podujatia je prezentovať riešenia a aj ľudí, ktorí za nimi stoja. Svoj nápad sa nebáli realizovať, vzali veci do svojich rúk a pomohli. Išli s kožou na trh, čo nie je ľahké, veď vieme aké sú nálady vo vzťahu k Rómom v tejto krajine. Preto je potrebné šíriť hlavne dobré správy, aby sme vyvážili tie negatívne, ktoré o Rómoch médiá dávajú.“

Diváci uvidia napríklad príbeh Eleonóry Liptákovej a Eriky Polgáriovej, učiteliek z z Dobšinej ktoré v roku 2013 napísali vtedajšiemu ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi otvorený list o negatívnej situácii v rómskej komunite s ktorou sa nič nerobilo a jej problémy narastali. „Tým najväčším problémom bol veľmi nízky vek mamičiek. Veľa školopovinných dievčat na základnej škole malo už po 2 deti a nevedeli sa o ne postarať. Učiteľky sa v tom čase odpovede ani pomoci nedočkali a tak si založili občianske združenie Detstvo deťom. V rodinnom dome svojpomocne vlastnými silami vybudovali komunitné centrum kopírujúce domácnosť s kuchyňou, detskou izbou, obývačkou. Vybranú skupinu mladých rodín učia ich ako žiť, starať sa o deti a venujú sa aj sexuálnej výchove, aby nemali viac detí len toľko o koľko sa dokážu postarať. V našom programe sú už dva roky a majú úžasné výsledky,“ hovorí riaditeľka Karpatskej nadácie.

Pomáhať treba tam, kde o pomoc stoja

Laura Dittel
Laura Dittel

Návštevníci si môžu pozrieť aj film o projekte z obce Kecerovce, v ktorej Rómovia vyrábajú brikety zo zberového papiera a používajú ich na vykurovanie. Okrem toho že majú v zime čím kúriť, znížila sa aj kriminalita v lese takmer na nulu, pretože miestni Rómovia prestali kradnúť drevo, čo bol problém v celom okolí, vysvetľuje Laura Dittel a predstavuje ďalší film. „V Banskobystrickom kraji je práčovňa, v ktorej pracujú nielen Rómovia, ale aj iní ľudia, ktorí sa ťažko umiestňujú na trhu práce. Napríklad mamičky po materskej, alebo ľudia s ľahším zdravotným hendikepom. Je to veľmi úspešná prevádzka, ktorá svoje služby poskytuje rôznym zariadeniam na okolí. Práčovňa je už zisková a schopná sa samofinancovať.“

Laura Dittel verí, že tieto pozitívne príklady fungujúcich prístupov presvedčia majoritu o tom, že pomáhať treba ale treba to robiť cielene tam, kde o pomoc stoja a kde sa na ňu priamo nespoliehajú.

Nechceli hľadať senzácie ale pozitívne posolstvo

Mišo Hudák
Mišo Hudák

Mišo Hudák vraví, že lepšiu vec doteraz nerobil. Zvolil si iný pohľad, nie stereotypy ponúkané televíziami v reportážach o rómskych komunitách. „Tie sa prezentujú už skoro ako ZOO. Ukazuje sa len ich pád na sociálne dno. Nechceli sme potvrdzovať stereotypy, ktoré ľudia majú. Nehľadali sme senzácie a nerobili instantnú publicistiku. V našich filmoch sme chceli nájsť príbeh a pozitívnu správu nielen o tom, že Rómovia vedia pracovať, ale aj to že nerómovia sú schopní spolupracovať s Rómami na rovnocennej úrovni. Porozumenie medzi majoritou a minoritou je základ,“ uzatvára Mišo Hudák, pripravený pokračovať v projekte, ktorý môže byť vzorovým, ako to robiť všade.

Natália Novotná, Karpatská nadácia
Foto: archív Karpatskej nadácie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *