62% slovenských domácností plánuje rozpočet. Niektorí si sporia aj na „bokovku

Slovenské domácnosti si podľa štatistík často nechávajú uložené svoje peniaze na bežných účtoch, ktoré im však neprinášajú takmer žiadne zhodnotenie. Keďže sa blíži Medzinárodný deň sporenia, pripravili sme niekoľko rád, ako s finančnými prostriedkami narábať a vytvárať si tak rezervu do budúcna.

1. Plánujte rodinný rozpočet

Z prieskumu Poštovej banky vyplýva, že 62% domácností si rodinný rozpočet plánuje približne a svoje výdavky skôr odhadujú. Ak sa aj rozpočet nepodarí dodržať, väčšina rodín ho neprekročí o viac ako 100 €, čo vo veľkej miere spôsobujú nečakané či nepríjemné udalosti, rovnako ako sviatky a rodinné oslavy. Len 17% domácností si rozpočet plánuje podrobne a 21% sa tým naopak nezaoberá vôbec. „Užitočné je, ak si stanovíte presné čiastky, ktoré ste ochotní minúť na istý typ výdavkov (napr. na potraviny, oblečenie, atď.), a ak sa dá, túto sumu neprekračujte. Ušetrenú čiastku si tak viete odložiť a našetriť si napríklad na niečo, po čom už dlhšiu dobu túžite,“ radí Martina Zrníková, vedúca oddelenia pasívnych produktov v Poštovej banke.

2. Sledujte si príjmy a výdavky

Keď už máte rozpočet stanovený, nemenej dôležitou úlohou je aj následné sledovanie príjmov a výdavkov. Z prieskumu vyšlo, že priemerný príjem slovenských domácností je 1 300 EUR a výška výdavkov predstavuje v priemere 875 EUR. Existuje niekoľko možností, ktorými je možné kontrolovať svoje náklady, ako sú rôzne mobilné aplikácie a iné dostupné technológie. Ak nie ste technickým vymoženostiam naklonení, postačí klasické odkladanie bločkov, ktoré, podľa prieskumu, využíva 37% domácností.

3. Odložte si 10% z príjmov

Toto číslo by malo predstavovať minimálnu sumu, ktorú si každý mesiac odložíte zo svojej výplaty. Výška čiastky, ktorú si pravidelne chcete sporiť, by mala mať formu trvalého príkazu na Vami určený sporiaci účet. „V Poštovej banke je obľúbeným sporiacim účtom Dobrý účet Rezerva, kde si klienti v priemere posielajú 300 EUR mesačne. Preferujú ho najmä kvôli výhodnej úrokovej sadzbe a možnosti kedykoľvek peniaze čerpať,“ hovorí Martina Zrníková. Slováci pri tomto účte využívajú aj možnosť pomenovať si ho vlastným názvom. „Klienti nazývajú svoj sporiaci účet väčšinou podľa toho, pre koho alebo na čo by si radi našetrili. Sú to najmä mená detí (Miško, Peťko, Hanka, atď.), ako aj iné pomenovania Dôchodok, Mercedes, Autíčko, Chata či dokonca Bokovka,“ dodáva.

 „Napriek nízkym úrokovým sadzbám sa sporiť oplatí, a to nielen kvôli tomu, aby sme si vytvárali finančnú rezervu. K zhodnocovaniu našich úspor totiž v súčasnosti prispieva aj skutočnosť, že ceny na Slovensku nerastú. Po zohľadnení inflácie nám teda investované peniaze aj reálne zarábajú,“ hovorí analytička Poštovej banky, Jana Glasová.

4. Nenechávajte si väčšie sumy na bežných účtoch

Na bežných účtoch sa peniaze takmer vôbec nezhodnocujú, nakoľko úrokové sadzby na týchto typoch účtov sú takmer nulové. Výhodnejšie a určite aj bezpečnejšie je finančné prostriedky zhodnocovať napr. na termínovaných vkladoch, odkiaľ nie je tendencia peniaze neustále vyberať a míňať. „Najobľúbenejšie medzi domácnosťami sú pritom termínované vklady s viazanosťou do 1 roka, na ktorých mali našinci ku koncu augusta uložených až takmer 5,8 mld. EUR, čo predstavuje necelú pätinu z celkových vkladov. Nasledovali termínované vklady s viazanosťou nad 2 roky, na ktorých mali Slováci uložených 4,4 mld. EUR. Priemerná dohodnutá ročná úroková miera pritom na termínovaných vkladoch (bez ohľadu na dobu viazanosti) predstavovala ku koncu augusta necelých 1,4 %,“ dodáva analytička Jana Glasová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *