himalajska sol

Dobite si energiu himalájskou soľou

Pri varení platí, že soliť treba s mierou. Najmä zložky klasickej soli, ktorú nakupujeme v potravinách, majú tendenciu usádzať sa v našich kĺboch a cievach. Časom nás prekvapia bolesti a zvýšený krvný tlak. Vedeli ste, že je oveľa zdravšie využívať v kuchyni himalájsku soľ? A nielen v kuchyni!

Rozdiel je v spracovaní

Himalájska soľ je čistá, prírodná, nerafinovaná soľ bez obsahu éčiek. Oproti bežnej kuchynskej soli nepôsobí na naše chuťové poháriky tak agresívne. Už v slove prírodná sa ukrýva fakt, že do soli nie sú umelo pridávané žiadne látky a konzumujeme ju prakticky skoro takú, ako nám ju ponúka príroda sama. Do bežnej soli sa pridáva napr. jód a proces jej spracovania je oveľa zložitejší. Himalájska soľ je len očistená od stopových prvkov a následne môže ísť na pulty bio predajní.

Všestranné využitie himalájskej soli

himalajska solHimalájsku soľ určite zaraďte do svojho jedálnička, pokiaľ máte záujem zdravo sa stravovať. Pochopiteľne, ako aj pri bežnej soli tu platí, že solíme s rozumom. Ak sa chcete nabiť energiou, skúste si doma namiešať elektrolytický nápoj. Použite napr. pomarančovú šťavu, citrónovú šťavu, vodu alebo kokosovú vodu, med alebo javorový sirup a himalájsku soľ, ktorá kombinuje až 84 rôznych minerálov. Nápoj sa skladuje v chladničke a je výborný, pokiaľ vás trápi chrípka alebo ste aktívny športovec. Himalájska soľ sa však osvedčila aj pri silných bolestiach hlavy. Rozpustite lyžičku soli v pohári vody a pridajte doň ešte šťavu z polovice citróna. Nepríjemnosti by mali ustúpiť do pár minút. Pri problémoch s upchatým nosom je vhodné si ho prečisťovať so slaným roztokom, pretože rozpúšťa hlieny. Ak máte radi relax vo vani, skúste si do kúpeľa pridať aj trocha himalájskej soli, nielenže sa príjemne uvoľníte, ale aj zbavíte telo toxínov. So soľou si môžete umyť napríklad zuby alebo ju použiť ako prírodný deodorant, využívať sa dá mnohými spôsobmi.

Z čoho si môžete vyberať

V obchodoch s doplnkami stravy nájdete viacero variantov himalájskej soli. Vyskúšajte napríklad ružovú alebo čiernu himalájsku soľ, jemnú alebo hrubú. Čím väčší je obsah železa v soli, tým je farba ružovejšia. Čierna himalájska soľ sa naopak vyznačuje vysokým obsahom prírodnej síry, vápnika a horčíka. Vďaka nízkemu obsahu sodíka sa odporúča na konzumáciu ľuďom s vysokým krvným tlakom. Má mierne vajíčkovú arómu, ktorá môže ovplyvniť vôňu jedál, preto pri dochucovaní treba postupovať opatrne. Ak sa pri varení rozhodnete používať himalájsku soľ, môžete sa tešiť na lepšiu funkciu pankreasu, lepšiu tvorbu žalúdočných štiav či dokonca zlepšený zrak. Pozitívne účinky sa zvyknú dostaviť aj pri problémoch s kvasinkami a pri pálení záhy. Himalájsky poklad pomáha aj pri alergiách a kožných ochoreniach.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *