Do štartu 40. ročníka Rallye Tatry zostáva už len niekoľko dní

Hlavný organizátor podujatia Stanislav Hanzeli z AOS klubu Poprad informoval, že v jednoetapových pretekoch je pre posádky seriálu majstrovstiev Slovenska pripravená trať s celkovou dĺžkou takmer 320 kilometrov. Celková dĺžka RS je 93 kilometrov a trať si vyskúšajú posádky zo Slovenska, Čiech, Poľska a Maďarska. „Chýbať nebudú ani WRC vozidlá, štvorkolky, ale aj upravené rely špeciály, ktoré si to rozdajú v Slovenskom rally pohári,“ upozornil Hanzeli. Preteky pod Tatrami sú zaradené do Majstrovstiev Slovenska DMACK RALLY 2013 ako 4. podujatie a tiež do seriálu Slovenského rally pohára (SRP) ako 3. podujatie. V rámci podujatia si začiatočníci vyskúšajú aj prvé kilometre svojej športovej kariéry v Rallyškole.

Rallye Tatry sa tento rok začne slávnostným štartom na Námestí sv. Egídia na budúci týždeň v piatok 26. júla o 18. hodine. V tento deň je na programe aj atraktívny večerný okruh v priestoroch mimoúrovňovej križovatky z Popradu smerom na Vysoké Tatry. Dĺžka tejto rýchlostnej skúšky je 6,3 kilometra. „V sobotu 27. júla sú na programe rýchlostné skúšky 2 až 10, pričom druhá RS začína pred obcou Uloža a končí pred obcou Nižné Repaše. Potom sa vozidlá presunú cez Torysky na štart tretej RS z Levočských kúpeľov do Záľubice,“ dodal Hanzeli. Súťažné posádky si RS Úloža a Levočské kúpele zopakujú ešte dvakrát a okruh v Poprade ešte trikrát.

V rámci Slovenského rely pohára čaká na účastníkov takmer 125 kilometrov, z čoho bude päť RS v dĺžke cez 38 kilometrov. Jazdci SRP budú súťažiť v piatok večer na mestskom okruhu a v sobotu odjazdia po jednej RS Úloža, Levočské kúpele a dve RS Poprad. „Veríme, že po minuloročnom úspechu sa nám aj tento rok podarí zorganizovať kvalitné preteky, ktoré prilákajú čo najviac návštevníkov,“ uzavrel Hanzeli. Tradičné motoristické podujatie v podtatranskom regióne tento rok zapíše už svoj jubilejný 40. ročník.

Obchádzková trasa počas uzávierky ciest v Poprade bude zriadená cez miestnu časť Poprad-Veľká, okolo letiska Poprad-Tatry po mimoúrovňovú križovatku Poprad-Východ. Obchádzková trasa počas uzávierky RS Uloža – Nižné Repaše povedie cez Bijacovce, Brutovce do obce Nižné Repaše.

Veterány na Rallye Tatry

Tohtoročnú rely však nebudú zdolávať iba vozidlá súčasnosti, rýchlostnú skúšku (RS) v meste Poprad odjazdia aj tatranskí veteráni. „Udeje sa tak v sobotu 27. júla v čase od 13. do 14. hodiny, kedy budú súťažné vozidlá zdolávať predpísané kilometre na RS Uloža, RS Levočské kúpele a trať RS Poprad bude na jednu hodinu uvoľnená pre historické vozidlá,“ informoval riaditeľ Rallye Tatry Stanislav Hanzeli.

Tatranský veterán car club (TVCC) Poprad vznikol ako veteran car klub na prelome 70.tych a 80.tych rokov a už vtedy sa členovia klubu zaoberali myšlienkou usporadúvať pravidelné stretnutia a zrazy milovníkov historických vozidiel. Stretávajú sa pravidelne a tento rok to bude jubilejný 30. ročník zrazu členov a priateľov popradského klubu pod názvom Tatranský veterán 2013, na ktorý si pozvali účastníkov z celého Slovenska a takisto aj veterána z Maďarska a z Českej republiky. Hlavná časť podujatia sa bude konať v sobotu 27. júla.

„Okrem toho, že sa navzájom stretneme a vymeníme si skúsenosti pri zveľaďovaní našich historických miláčikov, urobíme radosť aj verejnosti, u ktorej sa podobné akcie tešia veľkému záujmu. Veď na týchto vozidlách je prezentovaný vývoj motorizmu vrátane dizajnérskej práce, ako aj konštrukcie jednotlivých automobilov. Pri pohľade na tieto historické vozidlá, človek často zistí, že sa pozerá na umelecké dielo, ktoré niekedy predbehlo aj dnešnú dobu,“ dodáva predseda TVCC Poprad Jozef Pollág.

Tohtoročné stretnutie je zároveň sprievodnou akciou 40. ročníka Rallye Tatry, ako aj spestrenie letnej turistickej sezóny v Poprade, Svite a Lučivnej. Organizátorov teší, že po rozposlaní prihlášok si mohli vyberať, kto sa na podujatí so svojim veteránom predstaví. „Z kapacitných a finančných možností sme mohli potvrdiť účasť iba 25 vozidlám. Aj preto sme starostlivo vyberali, a veríme, že návštevníci a priaznivci veteránov budú s našim výberom spokojní,“ dodal Pollág. Na podujatí budú vystavené vozidlá vyrobené od roku 1905 až po tzv. youngtimery, vozidlá do roku výroby 1982. „Z prihlásených spomenieme Talbot z roku 1912, Laurint a Klement z 1921, Tatra 30 taxi z roku 1928, prvý taxík vo Vysokých Tatrách, Praga Alfa z 1928, Fiat 1500 cabrio z 1936, Bentley z 1961, bojovú Škodu Tudor, či legendárne Ferrari z 1972,“ vymenúva Pollág.

Veterány sa najprv v sobotu zídu na Námestí sv. Egídia a ľudia ich budú môcť obdivovať až do 12.15. h. Následne sa kolóna presunie po námestí až smerom k mimoúrovňovej križovatke pri Baumaxe. Následne si v čase od 13. do 14. hodiny vyskúšajú mestský okruh v Poprade a presunú sa do Svitu, kde ich budú môcť ľudia až do 16. hodiny vidieť pred Domom Kultúry. Odtiaľ prejdú historické vozidlá pred kaštieľ v Lučivnej.

Sprievodným podujatím tohtoročnej rely bude aj autogramiáda najlepších jazdcov, ktorá sa uskutoční v obchodnom centre MAX v piatok 26. júla o 16.30 h.

Na Rallye Tatry je nutné sa akreditovať vopred. Na internetovej stránke www.rallyetatry.sk v ponuke PRESS je k dispozícii formulár a akreditačné pravidlá pre novinárov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *