Projekt ŠKODA Hrou bude učiť dopravnú výchovu aj predškolákov

Celoslovenský prieskum, zameraný na bezpečnosť v cestnej premávke, ukázal na potrebu zvyšovania znalostí detí v tejto oblasti. Výsledky prieskumu potvrdzujú aj štatistiky nehodovosti na cestách.S prevenciou a vzdelávaním detí je nutné začať už v predškolskom veku.Spoločnosť ŠKODA AUTO Slovensko sa preto rozhodla rozšíriť edukačný multimediálny projekt www.skodahrou.sk aj pre deti z materských škôl. Ambíciou je prispieť nielen k aktívnej výučbe dopravnej výchovy detí, ale aj k zníženiu ich nehodovosti.

Prieskum spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko zisťoval znalosti detí v oblasti bezpečnosti v cestnej premávke. V materských školách (MŠ) odpovedali na otázky 5-6 ročné deti, ktoré v spolupráci s učiteľmi vyplnili 180 dotazníkov. Na základných školách (ZŠ) vyplnili deti vo veku 7-8 rokov 490 dotazníkov.

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že deti ako účastníci cestnej premávky poznajú veľmi dobre semafor, správne ho nakreslilo 87% detí zo ZŠ a vyfarbilo až 98 % detí z MŠ. Dopravné značky okolo seba vnímajú, avšak iba čiastkovo. Vybrané základné značky ovláda iba 47% detí. Dieťa cyklista sa pri príprave na jazdu na bicykli spolieha na rodiča. Nekontroluje si stav bicykla, ani neuvažuje o prilbe. V tejto časti dosiahlo uspokojivé hodnotenie iba 25% detí. Úlohu ako prejsť na bicykli na druhú stranu cesty zvládlo 60% detí,správne ukázať odbočenie doprava na bicykli dokázalo 75% detí. Pasívna bezpečnosť napríklad pri doprave v autobuse bola zameraná na popis rizikových činností. Deti zo ZŠ označovali nesprávne situácie do obrázku s úspešnosťou 55%. Oveľa lepšiu hodnotu, 88 %, dosiahli odpovede ohľadne povinnosti zapnúť si bezpečnostný pás. Už malé dieťa vie a chápe, že ak sa stane nehoda, potrebuje privolať pomoc zavolaním na číslo 112 – správne reagovalo 84% detí.

„Dopravná výchova vedie deti predškolského a mladšieho školského veku ku komplexnému pochopeniu vzťahov a súvislosti medzi človekom, dieťaťom a jeho dnešnou nevyhnutnosťou pohybovať sa a dopraviť sa z miesta na miesto. Deti sa už v  predškolskom veku stávajú aktívnymi účastníkmi cestnej premávky. Je dôležité, aby sme sa úspešne zhostili úlohy výchovy k bezpečnosti v cestnej premávke, prostredníctvom ktorej pripravíme deti na budúci samostatný a zodpovedný pohyb,“ hovorí psychologička Mgr. Mária Tóthova Šimčáková.

skoda hrou web 06

Základom e-learningového projektu ŠKODA Hrou je multimediálny internetový portál www.skodahrou.sk, ktorý je zdrojom cenných informácií tak pre rodičov, učiteľov, ako aj samotné deti. Interaktívny portál ponúka zaujímavo spracované informácie z oblasti bezpečnosti detí v cestnej premávke, množstvo hier a testov. Cez ne si deti intuitívne osvoja návyky správania sa na ceste a zvýši sa tým ich bezpečnosť. Tohtoročnými novinkami sú aj metodické listy pre učiteľov, doplnené videá s ukážkami crash testov a sekcia viditeľnosť. Ideálne môže poslúžiť aj ako časť výuky cudzieho jazyka, keďže je spracovaný až v piatich jazykoch.

„Deti modernej doby sa chcú učiť interaktívnym spôsobom, potrebujú dostať nielen informácie, ale aj vidieť to v rôznych príkladoch, situáciách, videách ako na portáli projektu ŠKODA hrou. Tablet a počítač sa stal už súčasťou ich učenia, dajú mu prednosť pred inými formami vzdelávania. Je jedno či materská škola, základná škola alebo rodič. Každý môže byť sprievodcom pre dieťa pri získavaní vedomostí z dopravnej výchovy. Potom už len treba vyskúšať to s deťmi v praxi na ulici, na bicykli a môžu byť zodpovednými účastníkmi cestnej premávky,“ hovorí Mgr. Mária Tóthová Šimčáková.

Nevyhnutnosť venovať sa prevencii potvrdzujú aj štatistiky nehodovosti. Za prvých päť mesiacov tohto roka sa na slovenských cestách stalo 183 dopravných nehôd, ktoré zapríčinili chodci, z toho až takmer 36 % deti. V tom istom období bolo registrovaných až 442 dopravných nehôd, pri ktorých sa dopravné prostriedky zrazili s chodcom. Z tohto počtu až v 108 prípadoch boli zrazené deti. Výsledkom týchto dopravných nehôd boli 2 vyhasnuté ľudské životy, 17 ťažko a 92 ľahko zranených. Za celý minulý rok takto zbytočne vyhaslo až 5 ľudských životov a 35 účastníkov bolo ťažko zranených.1

„Štatistiky nehodovosti najmladších účastníkov cestnej premávky sú stále na hodnotách, ktoré nemôžeme ignorovať. Ako najobľúbenejšia automobilová značka Slovákov si uvedomujeme svoju zodpovednosť, a preto pokračujeme v e-learningovom projekte ŠKODA Hrou. Aj na základe nášho prieskumu sme sa rozhodli od tohto roku projekt cieliť aj na deti predškolského veku,“ hovorí Ing. Marek Růžička, konateľ spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko. „Je nesmierne dôležité venovať sa vzdelávaniu detí a vysvetľovať im, ako sa majú správať v cestnej premávke.Prevencia je najlepšie riešenie. Ak sa nám podarí predísť čo i len jednému nešťastiu na cestách, mal náš projekt zmysel.“

Spoločnosť ŠKODA AUTO Slovensko pripravila v súvislosti s rozšírením projektu ŠKODA Hrou aj Promo Tourpo základných a materských školách v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. V rámci nej predstavia učiteľom aj žiakom internetový portál projektu prostredníctvom zábavného a interaktívneho programu, vtipných scénok z praxe, diskusií a kvízov.

Štatistické údaje Odboru dopravnej Polície Prezídia policajného zboru

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *