V parku v centre Malaciek vyrastie netradičná reštaurácia

Vznik netradičnej reštaurácie sa pripravuje v parku v centre Malaciek. Výnimočné jedlá na výnimočnom mieste čakajú návštevníkov pop-up reštaurácie v réžii neziskovej organizácie Vstúpte. Ale pozor! Ochutnať ich budú môcť len počas jedného dňa. 21. mája sa organizácia zapája do celosvetového podujatia Restaurant Day.

Restaurant Day naberá na Slovensku, vďaka darcovskej platforme DobraKrajina.sk, nový rozmer. 14 neziskových organizácií z celého Slovenska, ktoré hľadajú podporovateľov práve na tomto portáli, si otvoria svoje jednodňové pop-up reštaurácie a bistrá. Brány pre verejnosť odomkne aj Vstúpte, n. o. Návštevníci budú môcť doslova nazrieť do kuchyne organizácie, skamarátiť sa s členmi a v neposlednom rade prispieť na ich aktivity dobrovoľným príspevkom. A to všetko pri výnimočnom jedle.

Menu je zostavené vskutku netradične. Pre gurmánov, ale aj pre všetkých, ktorí chcú stráviť príjemné predpoludnie, sú pripravené vegetariánske špeciality, ako napríklad zeleninové placky, zelerové hranolčeky, minilangoše a iné. Tešiť sa môžu aj na chutný dezert – domáce muffiny či ovocné koláčiky. Na programe je aj šošovicová pomazánka. Tá bude „predskokanom“ podujatia Malacká šošovica, ktoré o týždeň neskôr n. o. Vstúpte spoluorganizuje.

„Je pre nás veľkou cťou byť súčasťou dobrej spoločnosti v Dobrej krajine, preto sme neváhali a rozhodli sa premiérovo zapojiť aj do festivalu jedla. Nenadarmo sa hovorí, že láska prechádza cez žalúdok. Našich priaznivcov chceme osloviť aj cez dobroty, ktoré im spolu s našimi kamarátmi pripravíme a veríme, že si našu organizáciu „zamilujú“,“ hovorí Lucia Vidanová zo Vstúpte.

Pre všetkých návštevníkov reštaurácie je navyše pripravený zaujímavý sprievodný program.V tvorivých dielničkách na tému si budú môcť vyrobiť ozdoby z cestovín alebo vytvoriť semiačkové mandaly. Dobrú náladu budú vyhrávať duo Pali&Pali, ktoré vedie vo Vstúpte hodiny muzikoterapie.

Restaurant Day vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa koná v 60 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií po celom svete. Jednodňovú pop-up reštauráciu si môže otvoriť každý, kto má chuť. Stačí si vybrať originálne miesto a chcieť sa pochváliť chutným jedlom.

Prvotným cieľom Restaurant Day nie je zarobiť. Reštaurácie fungujú na báze dobrovoľného príspevku – zaplať, koľko chceš. V prípade neziskoviek ľudia budú môcť ochutnať niektoré z ich špecialít, a zároveň podporiť ich aktivity, ktorými menia veci na Slovensku k lepšiemu. Ďalšie jednodňové pop-up reštaurácie sa otvoria v Bratislave, Prešove, Trenčíne, v Kokave nad Rimavicou a vo Vinodole.

Zuzana Schaleková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *