Labutie jazero, Gabriela Zahradnikova

Najbližší balet KORZÁR venovaný Gabriele Záhradníkovej

Jedna z najvýraznejších osobnosti Baletu Slovenského národného divadla, dlhoročná primabalerína Gabriela Záhradníková, sa dožíva v týchto dňoch významného životného jubilea. Baletný súbor SND pozdraví jubilantku na predstavení baletu Korzár v utorok 15. marca 2016 v novej budove SND.

Gabriela Zahradnikova, foto Magdalena Robinsonova
Gabriela Zahradnikova, foto Magdalena Robinsonova

 Rodáčku z Trnavy zaujalo krehké tanečné umenie už v detstve. Štátne konzervatórium v Bratislave úspešne absolvovala v roku 1965 a vzápätí začala svoju umeleckú kariéru na našej prvej baletnej scéne. Choreograf Jozef Zajko jej čoskoro ponúkol hlavnú úlohu v Čajkovského Spiacej krásavici. Neskôr zažiarila vo všetkých Čajkovského baletných dielach, v Nedbalovej Zlatovláske, v Minkusovom Donovi Quijotovi a ďalších.

Pôvabná, pozitívne naladená profesionálka bola celou svojou dušou oddaná divadlu – veď to mala v rodine, jej manželom bol skvelý herec Slávo Záhradník. V umení, v ktorom sa spája krása s drinou vynikala v klasike, rovnako ako aj v romantických a moderných baletoch. Preferovala postavy, ktoré mali v sebe dramatický náboj, v ktorých mohla ukázať svoje technické majstrovstvo snúbiace sa s umeleckým prejavom. V mnohých rozhovoroch sa zdôverovala s tým, že je pre ňu dôležité sebavedomie, sebadôvera, snaha priniesť čosi zaujímavé, osobnostné. Gabriela Záhradníková mala rada postavy na špičkách, lebo ako hovorievala „tie robia balet baletom“.

Umelkyňa tancovala v SND celé štvrťstoročie a dosiahla maximálnu umeleckú realizáciu. V zozname postáv má Odettu a Odíliu v ČajkovskéhoLabuťom jazere, Zaremu v Asafievovej Bachčisarajskej fontáne, Mášenku v Čajkovského Luskáčikovi, Frýgiu v Chačaturjanovom Spartakovi, Annu Kareninovú v balete R. K. Ščedrina, Esmeraldu v Jarreho Zvonárovi z Notre Dame, Bernardu v Barrosovom Dome Bernardy Alby a ďalšie.

Pre každého umelca je inšpirujúci študijný pobyt v kolíske klasického baletu. Gabriela Záhradníková mala šťastie naštudovať svoju Odettu a Odíliu a Giselle v balete legendárneho Veľkého divadla v Moskve. Účinkovala na viacerých zahraničných scénach vo Francúzsku, v Taliansku, Nemecku, Bulharsku, Rusku či dokonca v ďalekom Mongolsku alebo aj na Kube, kde hosťovala v baletoch Labutie jazero, Giselle a Dom Bernardy Alby. Za svoje úspechy na domácej i zahraničnej scéne získala množstvo ocenení a vyznamenaní.

Gabriela Zahradnikova, foto Jozef Vavro
Gabriela Zahradnikova, foto Jozef Vavro

Čas aktívneho tanečníka je „vymedzený“, podobne ako športovec dlhodobo zaťažuje svoje telo a tak pani Gabriela Záhradníková skočila svoju aktívnu kariéru baletky v roku 1991. Neskôr bola jednu sezónu riaditeľkou Baletu SND, v súčasnosti sa profesionálne vrátila do svojho rodiska – je pedagogičkou na Súkromnom tanečnom konzervatóriu Dušana Nebylu v Trnave.

Ako symbolické gesto kontinuity krásy umenia bez hraníc bude mať na predstavení baletu Korzár 15. marca svoju osobnú premiéru v jednej z troch hlavných postáv ako Ali mladý sólista Baletu SND Dansaran Vandanov. Je absolventom prestížnej Vaganovovej baletnej akadémie v Petrohrade a v angažmán v Balete SND od roku 2013.

Vo veľkovýpravnom balete na hudbu A. Ch. Adama v choreografii a réžiiVasilija Medvedeva (podľa Máriusa Petipu) sa predstavia Romina Kolodziej, Erina Akatsuka, Andrej Szabo, Yuki Kaminaka, Dominic Ballard, Viola Mariner a ďalší. Spoluúčinkuje zbor Baletu SND a žiaci Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave. Orchester SND diriguje Dušan Štefánek.

Izabela Pažítková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *