Svetový pohár na Slovensku opäť po tridsiatich rokoch

Bratislava, 2.3.2016 – Veľký lyžiarsky sviatok na Slovensku je za dverami. Zraky verejnosti sa upierajú do Jasnej, kde sa v krátkom slede uskutočnia preteky Svetového pohára žien a Majstrovstvá Slovenska v zjazdovom lyžovaní. Aj v Kremnici na Skalke prebehne prvá časť Majstrovstiev SR v bežeckom lyžovaní. Klaudia Medlová s Alenou Procházkovou sa predstavia na pretekoch v Severnej Amerike a reprezentanti v akrobatickom lyžovaní budú o najlepšie umiestnenie bojovať vo švajčiarskom stredisku Silvaplana.

ALPSKÉ DISCIPLÍNY

Slovenských priaznivcov slovenského alpského lyžovania čaká cez víkend veľký športový sviatok. Svetového pohára v Jasnej sa zúčastnia všetky tri slovenské reprezentantky Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová a Barbara Kantorová. Všetky sa zúčastnia nedeľného slalomu, pričom vďaka domácej rozšírenej kvóte sa na štart obrovského slalomu postaví okrem Petry aj Barbara. K svojej účasti na pretekoch sa vyjadrila najlepšia slovenská slalomárka Veronika: „Na preteky sa teším rovnako ako pred rokom, keď sme sa dozvedeli, že SP bude v Jasnej. Budú to veľmi pekné preteky a tlak verejnosti mi len pomáha k lepším výkonom. Nikdy som na Slovensku nepretekala na svetovej úrovni a myslela som si, že sa mi to už ani nesplní. Na preteky sa teším a určite urobím všetko pre to, aby som sa umiestnila čo najlepšie.“ Petra sa krátko pred pretekmi vyjadrila: „Na preteky sa teším a od tlaku verejnosti sa snažím odosobniť a sústrediť sa na finálnu prípravu. Teším sa na atmosféru, ktorá tu v deň pretekov bude.“ Barbara má pred pretekmi takéto pocity: „Domáca atmosféra bude pre mňa nová skúsenosť, keďže také dôležité preteky na Slovensku počas mojej kariéry ešte neboli. Teším sa na obe disciplíny rovnako aj vďaka obrákom a superG, ktoré som v poslednej dobe jazdila.“ Pretekov v Jasnej sa pôvodne mala zúčastniť aj juniorka Daniela Kamenická, s trénerom Antonom Borisom sa však rozhodli sústrediť sa na zvyšovanie výkonnosti v obrovskom slalome a uprednostnili tréning v Nórsku, s kvalitnejšími podmienkami.

Bratia Žampovci sa zúčastnia posledných pretekov SP v Slovinsku. V piatok a sobotu sa postavia na štart v obrovskom slalome, nedeľa bude patriť slalomu. V nedeľnom slalome sa predstaví aj Matej Falát.

Majstrovstvá Slovenska v alpskom lyžovaní

Po pondelkovom oddychu od Svetových pohárov sa najlepší ženskí aj mužskí reprezentační pretekári zúčastnia Majstrovstiev Slovenska. Preteky sa budú konať v stredisku Jasná na trati číslo 7. V utorok 8.3. sa najlepší slovenskí lyžiari a lyžiarky postavia na štart slalomu, v stredu 9.3. ich čaká obrovský slalom. Účasť na MSR potvrdili bratia Žampovci, Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová, Barbara Kantorová, Daniela Kamenická, Tereza Jančová a ďalší z juniorskej reprezentácie. Štart pretekov je každý deň plánovaný na 9-tu hodinu. Organizátori očakávajú na pretekoch približne 100 pretekárov zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Predstaví sa napríklad česká reprezentácia na čele s Kryštofom Krýzlom a ďalšie zaujímavé mená svetového lyžovania. Preteky prebehnú pod organizačnou taktovkou súčasného vedenia ÚAD na čele s Michalom Rajčanom s výdatnou pomocou všetkých klubových trénerov, ktorých zverenci sa pretekov zúčastnia. Predbežne na utorok 8.3.2016 o 13:00, pred vyhodnotením slalomu, je plánovaný krátky brífing so všetkými našimi špičkovými pretekármi a pretekárkami. Generálnym partnerom MSR je Uniqua.

World Cup | ženy | 5.-6.3.2016 | Jasná (SVK) | Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Barbara Kantorová | obrovský slalom, slalom

World Cup | muži | 4.-6.3.2016 | Kranjska Gora (SLO) | Adam a Andreas Žampovci | obrovský slalom, slalom

MSR | 8.-9.3.2016 | Jasná (SVK) | Mužská, ženská a juniorská reprezentácia SR | obrovský slalom, slalom

BEŽECKÉ LYŽOVANIE

Alena Procházková sa predstaví na pretekoch Svetového pohára – Ski Tour Canada 2016. Náročný program je postavený na 8 pretekových dní v 4 rôznych lyžiarskych rezortoch za 12 dní. Termíny podujatí sú rozvrhnuté nasledovne: 1.3.2016 Gatineau – šprint voľnou technikou, 2.3.2016 Montreal – 13km klasickým spôsobom, 4.3.2016 Quebeck – šprint voľnou technikou, 5.3.2016 Quebeck – 10km voľnou technikou, 8.3.2016 Canmore – šprint klasickou technikou, 9.3.2016 Canmore – skiathlon, 11.3.2016 Canmore – 10km voľnou technikou, 12.3.2016 Canmore – 10km klasickou technikou.

Počas víkendu sa na Skalke pri Kremnici uskutoční prvá časť Majstrovstiev SR v bežeckom lyžovaní a v nedeľu aj Akademické M-SR, ktoré boli z pôvodného februárového termínu preložené. Na pretekoch sa zúčastní kompletná reprezentácia okrem Procházkovej.

Napínavý súboj o prestížne celkové umiestenie v hodnotení Kontinentálneho pohára Slavic Cup v sezóne 2015/2016 prinieslo rozuzlenie až v samotnom finále počas víkendu. Nakoniec si v ženskej kategórii celkové prvenstvo vybojovala Barbora Klementová ziskom 360-tich bodov. V kategórii mužov nás potešilo zastúpenie našich reprezentantov na všetkých pódiových priečkach. Celkovým víťazom sa stal Miroslav Šulek (365b.) pred Petrom Mlynárom (360b.) a Andrejom Segečom (351b.). Na Veľkej cene Kremnice sa darilo našim reprezentantom, kde sa v najlepšom svetle predstavil Peter Mlynár, ktorý zvíťazil na 15km trati klasickým spôsobom s hromadným štartom a v šprinte voľnou technikou obsadil bronzovú priečku. Barbora Klementová sa v ženskej kategórii v šprinte umiestnila na striebornej pozícii a druhý deň na klasickej 10km trati s hromadným štartom obsadila 3. miesto. Juniorka Aneta Smerčiaková na 10km trati klasickou technikou obsadila 2. miesto.

SNOWBOARDING

Za posledný týždeň obsadili Matej Bača v slalomových disciplínach v rakúskom Falkerte 12-te a 21-vé miesto a Klaudia Medlová na X-Games v nórskom Osle vynikajúce 5. miesto. „Som veľmi šťastná že som mohla byť súčasťou top 6 pozvaných snowboardistiek. Tak skvelú atmosféru som ešte nikde nezažila. Fanúšikovia nás doslova tlačili k lepším výkonom. Škoda že mi trik double backside rodeo 900 mute, ktorý som mala naplánovaný, nevyšiel tak, ako na piatkovom tréningu. Som však veľmi rada, že som sa ho pokúsila predviesť práve tu na X-Games v Osle,“ vyjadrila svoje nadšenie po pretekoch Klaudia. Spolu s trénerom Marekom Hliničanom sa presunula opäť do Colorada na preteky najvyššej kategórie (federácie World Snowboard Tour) s názvom Burton US Open, ktorý sa bude konať 1.-5.3. v americkom stredisku Vail. Naši reprezentanti vo freestyle snowboardingu v zložení Samuel Jaroš, Zuzana Medlová a Matej Matys sa 8.3.2016 zúčastnia EC v srbskom stredisku Kopaonik v disciplínach Big Air a Slopestyle. To bude zároveň aj príprava na Svetový Pohár v Českej republike, ktorý sa bude konať 19.-20.3. v Špindlerovom Mlýne.

AKROBATICKÉ LYŽOVANIE

Zuzka Stromková si na víkendových pretekoch Európskeho pohára v slopestyle v Taliansku počínala úspešne. V sobotu preteky vyhrala a v nedeľu skončila na nepopulárnom 4. mieste, s počtom bodov 53,50, pričom pódiové umiestnenie jej ušlo len o jediný bod. Preteky sa v nedeľu konali na skrátenej trati, pretože počas noci napadlo 20cm snehu a preteky ženskej kategórie sa konali ešte za sneženia. Tieto podmienky nedovoľovali pretekárkam skákať veľké skoky, na ktorých práve naša pretekárka deň predtým vyhrala. Naši mužskí reprezentanti si v nedeľu oproti sobote polepšili, keď Igor Janckulík obsadil 37.miesto a Richard Jurečka po peknej a čistej jazde skončil na 21. Mieste, a odnáša si tak svoje prvé FIS body. Reprezentácia sa presunula do Švajčiarska, kde ich čaká posledné kolo Svetového pohára v stredisku Silvaplana.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *