Odporúčania pri kúpe televízneho alebo rozhlasového prijímača

Pred nákupom televízneho prijímača je potrebné uvedomiť si, že obvykle nejde o krátkodobú investíciu. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) odporúča občanom, ktorí plánujú kúpiť nový televízny alebo rozhlasový prijímač, aby pri výbere vhodného prijímača brali do úvahy aj technologický pokrok. Rozhodnutie prijaté počas nákupu prijímača ovplyvní príp. potrebu budúcich investícií napr. do prídavných zariadení.

Vzhľadom na budúce zmeny v terestriálnom (pozemskom) digitálnom TV vysielaní RÚ odporúča, aby si diváci ktorí uprednostňujú terestriálny spôsob príjmu, zaobstarávali TV prijímače s podporou DVB-T2/HEVC. RÚ odporúča divákom, ktorí chcú prijímať aj voľné TV programy prostredníctvom satelitu, aby si zaobstarávali TV prijímače s podporou DVB-S2. Divákom, ktorí majú príjem TV zabezpečený napr. prostredníctvom káblového alebo satelitného operátora obvykle potrebné prídavné zariadenie prenajme alebo predá poskytovateľ služby. Vzhľadom na nástup terestriálneho digitálneho rozhlasového vysielania v Slovenskej republike a v okolitých krajinách, by rozhlasoví poslucháči mali uvážiť, či sa im oplatí obstarať si už teraz prijímač s podporou T-DAB+, alebo po čase opäť investovať do kúpy nového rozhlasového prijímača.

Od začiatku pravidelného televízneho vysielania na Slovensku v päťdesiatych rokoch minulého storočia prešlo vysielanie technologickými zmenami, ktoré ovplyvnili požiadavky kladené na televízne prijímače. Medzi významné zmeny patrilo začatie vysielania vo farbe v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Začiatkom deväťdesiatych rokov to bolo vysielanie zvukového sprievodu v móde stereo a duo a prechod zo systému farebnej televízie SECAM na systém PAL. Následne po vzniku Slovenskej republiky to bola zmena subnosnej frekvencie zvuku v analógovom TV kanáli na frekvenciu používanú vo väčšine štátov západnej Európy. V roku 2009 začala na Slovensku pravidelná prevádzka DVB-T s využitím metódy zdrojového kódovania MPEG-2 a neskôr aj MPEG-4. Vzhľadom na budúce zmeny, napr. plánované uvoľnenie frekvenčného pásma 700 MHz, sa dá v najbližších rokoch očakávať prechod na DVB-T2/HEVC.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *