Slovenskí policajti budú pomáhať aj v Macedónsku

Slovensko vyhovie žiadosti macedónskeho ministerstva vnútra o pomoc pri ochrane ich hranice, ako aj pri zabezpečovaní verejného poriadku v Macedónsku. Na najbližšom rokovaní by vláda podľa premiéra Roberta Fica mala odsúhlasiť vyslanie 25 policajtov s príslušným vybavením. Odísť majú 1. februára.

Ako uviedol predseda vlády Robert Fico na tlačovej konferencii na MV SR 5. januára 2016,  najväčším problémom, ktorému EÚ naďalej čelí, sú neregulované migračné toky, ktoré prúdia východnou cestou z Turecka cez Grécko do Európy. Tie podľa neho prinášajú so sebou aj bezpečnostné riziká.

Premiér upozornil, že zníženiu prílevu migrantov pomáha počasie, a nie efektívne opatrenia prijaté na úrovni EÚ. V súčasnosti prichádza do Európy 1000 až 5000 migrantov denne, čo označil za neakceptovateľné čísla, ktoré ešte stúpnu s príchodom teplejšieho počasia.

Macedónsko síce nie je členským štátom Európskej únie, ale je súčasťou takzvanej balkánskej trasy, ktorú využívajú utečenci na ceste do bohatých západoeurópskych krajín. V tejto súvislosti požiadalo krajiny Vyšehradskej štvorky o pomoc v boji proti ilegálnej migrácii, ako aj materiálnu podporu.

Česká vláda 21. decembra 2015 rozhodla o vyslaní 25 policajtov, ktorí tam budú pôsobiť od polovice januára do konca februára. Okrem toho Macedónsku poskytne na riešenie migračnej krízy 20 miliónov českých korún.
Z Maďarska v pondelok 4. januára odišla 31-členná skupina policajtov, ktorá bude počas januára pomáhať na macedónsko-gréckej hranici.

Slovenská republika v rámci pomoci pri riešení migračnej krízy a ochrane schengenských hraníc Európskej únie vyslala vlani v októbri do Maďarska 50-člennú policajnú jednotku a v novembri do Slovinska 20 strážcov zákona.

Minister vnútra Robert Kaliňák doplnill, že slovenskí policajti slúžili na 40 km dlhom úseku srbsko-maďarskej hranice, pričom za tú dobu zadržali 64 cudzincov. Zároveň avizoval, že misia v Slovinsku bude pokračovať. Do európskej agentúry pre ochranu vonkajších hraníc EÚ (Frontex) poskytne SR 100 príslušníkov. „Sme vo fáze výberového konania, kde je viacej záujemcov ako miest, takže môžeme urobiť výber tých najlepších,“uviedol.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *