Škola úžitková výtvarníctva v Košiciach organizuje druhé kolo takzvaného grafického duelu. Ide o súboj dvoch študentov, ktorí budú proti sebe kresliť. Majú na to 60 minút, plochu veľkosti meter tridsať na meter päťdesiat a použiť môžu len čiernu fixu. Vysvetľuje organizátorka Noemi Ráczová: „Téma je voľná, ale nemôžu použiť žiadne skice. Na základe päťčlennej odbornej poroty a obecenstva sa určí víťaz zápasu.“

Podobný, originálny súboj s názvom „secret wars“ vznikol v Spojených štátoch amerických. Niekoľko rokov ho robí aj Bratislava: „Chceme si nájsť medzi žiakmi zdatných kresličov. Boli by sme radi, aby ich výsledky neboli len na stenách alebo laviciach, ale aby boli niekde zachované. Máme veľmi šikovných grafikov, len sa niekedy boja ukázať,“ dodáva Ráczová.

Prvý duel sa uskutočnil 24. septembra 2015. Na ten druhý sa už pripravujú Bence Levente Demko a Dávid Kukoľ. „Je to pre mňa akási propagácia samého seba,“ povedal Demko. „Ja to nevnímam ako súboj, ale ako novú skúsenosť. Nikdy som nekreslil na taký veľký formát,“ dodáva Kukoľ. Ani jeden však svoju tému nechce dopredu prezradiť.

Grafický duel plánuje škola organizovať každý mesiac. V júni sa zo súťažných prác urobí výstava, keďže v priebehu desiatich mesiacov organizátori získajú 20 originálnych diel.

Súboj je otvorený aj pre verejnosť. Začína vo štvrtok, 22. 10. 2015 o 16:00 v Rotunde na Zbrojničnej ulici.

1. duel (Martin Mikulka a Erik Ždiľa). Foto: archív ŠÚV Košice,
1. duel (Martin Mikulka a Erik Ždiľa). Foto: archív ŠÚV Košice,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *