Príbehy z obdobia holokaustu aj veselé ilustrácie

Nový školský rok v košickej knižnici štartuje viacerými zaujímavými podujatiami. Už jeho úvodný mesiac, september, prinesie autorské besedy s dvomi známymi zahraničnými spisovateľkami, výstavu ilustrácií, minikurz slovinčiny a odborný seminár pre knihovníkov a pedagógov o čítaní detí a mládeže na Slovensku a v Čechách.

Kathy Kacer a jej Tajomstvo príborníka, Nočný špión a Kúzelník z Auschwitzu

Školský rok poriadne nezačal a Knižnica pre mládež mesta Košice už ponúka viacero zaujímavých aktivít. „V pondelok, 7. septembra, budú v našich pobočkách tri autorské besedy s Kathy Kacer, kanadskou spisovateľkou so slovenskými koreňmi“, informuje Iveta Hurná, riaditeľka knižnice. „Jej diela vyšli vo viac ako štyridsiatich jazykoch a ich hlavnou témou je smutné obdobie holokaustu, zobrazené však tak citlivo, že ich môžeme odporučiť aj mladším čitateľom.“ Knihy Tajomstvo príborníka, Nočný špión a Kúzelník z Auschwitzu ukrývajú príbehy židovských detí, 13 ročnej Gabiky, ktorú pred nacistami zachráni príborník a 14 ročného Wernera, násilne odtrhnutého od rodičov, ktorý sa následne ocitá v koncentračnom tábore. „Príbehy sú autentickými osudmi Gabiky a Wernera a sú plné priateľstva, lásky, ľudskosti a nádeje. V postave Gabiky spisovateľka zachytáva životný príbeh svojej matky, ktorej život v tom čase zachránila skrýša v príborníku.“ Autorské besedy budú prebiehať v pobočkách LitPark, Humenská 9 a ZŠ Belehradská so začiatkom o 9.00; 10.30 a 12.00 hodine.

 Kathy_Kacer

Lila Prapa minikurz Slovinčiny

Ďalším vzácnym hosťom knižnice bude nemenej známa detská spisovateľka Lila Prap, ktorá sa čitateľom predstaví v LitParku v rámci Slovinských dní v Košiciach a to v piatok 11. septembra. „Tátoslovinská autorka a ilustrátorka, ktorej vtipné obrázkové knihy poznajú aj deti v ďalekej Číne či Japonsku predstaví svoju tvorbu v LitParku o 9.00 hodine. O 11-tej potom na deti čaká minikurz slovinčiny.

slovinsko

Alena Wagnerová a Strapoškove farbičky

Druhý septembrový týždeň prinesie spestrenie aj formou slávnostného otvorenia výstavy Strapoškove farbičky, ktorá návštevníkom predstaví veselé detské ilustrácie výtvarníčky Aleny Wagnerovej. „Tieto ilustrácie môžete poznať tiež z kníh O muške Svetluške, Veselý telefón či Slovenské rozprávky od Pavla Dobšinského“, hovorí riaditeľka knižnice. Vernisáž bude prebiehať v stredu 9. septembra o 11.15 hodine. v pobočke LitPark na Kukučínovej ulici a výstava potrvá až do konca septembra.

Straposkove_farbicky

Vyhodnotenie súťaže a odborný seminár

Záver mesiaca bude patriť vyhodnoteniu veľkej letnej súťaže Moja prázdninová pohľadnica a odbornému semináru pre knihovníkov a pedagogických pracovníkovz celého Slovenska. „Seminár Čítanie detí a mládeže na Slovensku a v Čechách je naplánovaný na piatok 25. septembra.“Jeho vzácnymi hosťami budú PhDr. Vít Richter,riaditeľ Knihovnického institutu Národní knihovny ČR, PhDr. Judita Kopáčiková, riaditeľka Staromestskej knižnice v Bratislave a MgA. Viera Kučerová, prezidentka OZ CSČD. Iveta Hurná na záver dodáva: „Možno sa budem opakovať, ale ani týmito aktivitami stále nekončíme náš jubilejný 60. ročník knižnice. Príde ešte množstvo ďalších a nemenej atraktívnych.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *