Podhoroďské slávnosti – rodinné stretnutie pod Paprtným vrchom

Podhoroď leží na hranici CHKO Vihorlat, je obklopená divou prírodou a ponúka rad atrakcií, ktoré určite nepatria k akciovému tovaru supermarketov. Samotná obec má okolo 370 obyvateľov, ale počas Podhoroďských slávností sa počet ľudí prudko zvyšuje. Na nefalšovaný rusínsky folklór a gastronomické špeciality je každoročne zvedavých viac ako 1000 návštevníkov.

„Podhoroďské slávnosti dávajú priestor na stretnutie rodákov, príbuzných a priateľov, ale aj obdivovateľov autentického folklóru od Novej Sedlice po Vyšné Nemecké,“ pozýva na slávnosti riaditeľka KOCR KK JUDr. Lenka Vargová Jurková. „Tento festival je súčasťou série TOP podujatí programu Terra Incognita 2015. Podporili sme ho nielen finančne, ale aj marketingovou kampaňou, ktorú určite zaregistrovali nielen vodiči, ale aj všetci tí, čo sledujú dianie v kraji,“ dopĺňa riaditeľka KOCR KK.

„Tešíme sa na hojnú návštevu nášho festivalu, ktorý už roky vytvára priestor pre udržiavanie tradícií. Patríme k nemnohým celorusínskym stretnutiam počas roka a ľudia si od nás odnášajú veľmi dobré spomienky, čo väčšinou znamená, že sa sem vracajú aj so svojimi známymi,“pridáva sa starosta obce Anton Hricko. „Pritom náš kraj nie je známy len týmto podujatím,“dodáva. „Hubári vedia o štedrosti a bohatosti okolitých lesov, rovnako atraktívny je tento kraj aj pre turistov. Priamo z obce vedie značený chodník do srdca Vihorlatu. Hoci priamo v obci nemáme žiadnu zachovalú pamiatku, v neďalekej Ruskej Bystrej stojí drevený kostolík – cerkev, ktorá je zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a kúsok odtiaľ, v Inovciach, stojí ďalší drevený kostolík. Nájdete tu aj Beňatinské jazero so svojou známou veľrybou. A priamo nad obcou, ktorá bola kedysi súčasťou Tibavského panstva, môžete objaviť zvyšky hradu Tibava a z neho nádherný výhľad do celého okolia.“

Na samotnom festivale čaká návštevníkov bohatý program. „Ťahákom bude nepochybne populárny Drišľak, ktorý celé podujatie otvára. Znalci sa určite potešia vystúpeniu folklórneho súboru Topľan z Giraltoviec alebo Márie Mačoškovej s muzikou Milana Rendoša. Každoročne do programu prispejú aj naši susedia zo Zakarpatia a ich vystúpenia patria k vrcholom festivalu,“približuje pripravované podujatie starosta obce.
V sprievodnom programe nájdu priestor na realizáciu deti v tvorivých dielňach, turisti začiatočníci i skúsenejší sa môžu vybrať na kratšie či poldenné túry s Prvým michalovským KST, tak aby stihli hlavný program. V pláne je aj výstup na hrad. Pre gurmánov nebude chýbať súťaž v lepení pirohov, spojená s ochutnávkou a starosta bude ponúkať vlastnoručne pripravený Podhoroďský gugeľ.

Na podujatí nebude chýbať ani informačný stánok programu Terra Incognita, ulička remesiel a zábavné atrakcie pre deti.

Tradíciou TOP podujatí je doplnková zľavnená ponuka atrakcií v bližšom i vzdialenejšom okolí. Podhoroďské slávnosti v spolupráci s partnermi pripravili pre návštevníkov:
voľný vstup do dreveného gréckokatolíckeho chrámu Prenesenia ostatkov sv. Mikuláša v Ruskej Bystrej od 9:00 do 12:00,
voľný vstup do dreveného gréckokatolíckeho chrámu sv. Michala Archanjela v Inovciach od 10:00 do 12:00,
voľný vstup do Gitarového múzea v Sobranciach od 12:00 do 16:00 a
zľavu 5% pri nákupe vín z radu Exclusive a vín s prívlastkom vo firemnej predajni Pivnica Tibava v Sobranciach od 13:00 do 15:00. Všetky zľavy je možné uplatniť v deň konania festivalu.

Vstup na podujatie je voľný.

Na stretnutie s vami sa teší tím KOCR KK.

TERRA INCOGNITA je samostatný program iniciovaný regionálnou samosprávou na podporu kultúry a rozvoja kultúrneho cestovného ruchu prostredníctvom vytvorenia trvalo udržateľnej ponuky destinácií, produktov a služieb. Hlavnou témou programu je kultúrne dedičstvo rozložené a zachované na 3 tematických cestách – železnej, gotickej a vínnej. Historický potenciál v jednotlivých obciach a mestách Košického kraja tak vytvoril línie jedinečných ciest, po ktorých môže návštevník putovať a spoznávať nielen historické témy jednotlivých ciest, ale aj zažiť jedinečnú atmosféru kultúrnych, športových a iných podujatí, ktoré na týchto cestách ponúkame.
Viac na www.terraincognita.sk.

V zmysle zákona o podpore cestovného ruchu vznikla v decembri 2012 Krajská organizácia cestovného ruchu Košický kraj. Jej súčasnými členmi sú Košický samosprávny kraj a oblastné organizácie cestovného ruchu SPIŠ, Zemplínska oblastná organizácia cestovného ruchu, KOŠICE Turizmus a Slovenský raj.

Cieľom organizácie je robiť aktívny a efektívny marketing v spolupráci s našimi členmi a partnermi. Našou prvou úlohou bolo zhodnotiť potenciál destinácie – Košického kraja cez zvyšovanie kvality a komplexnosti poskytovaných služieb v turizme. Výsledkom tohto procesu by mala byť konkurenčná turistická ponuka, ktorá bude samozrejme reflektovať na záujem a potreby návštevníkov.
Jednoducho chceme, aby sa počet spokojných návštevníkov neustále zvyšoval.
Od januára 2015 sa program Terra Incognita realizuje pod gesciou KOCR KK.

8d46a7de-4ad9-4acb-b71e-e155d9500d7f

e00332ea-f672-4597-9c10-30d92cd4ba09

361f0f56-3e7c-4d2b-92a8-2a1b1d9f1cae

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *