Odvážne deti z Košíc na svetovom festivale vo Wroclawi

Šesť detí z Košíc trávilo koniec školského roka a začiatok prázdnin úplne inak ako ich rovesníci. Od 22.6. do 11.7. boli súčasťou stretnutia viac ako 130 detí z trinástich krajín sveta na jednom z najväčších detských edukačných festivalov na svete Brave Kids.

Deti z Domu kreativity Haliganda a ZUŠ na Čordákovej ulici prezentovali svoju prácu v rôznych kultúrnych zariadeniach, zúčastnili sa divadelnej prehliadky na hlavnom wroclawskom námestí a spolu so svojimi rovesníkmi pripravili dve výnimočné predstavenia, ktoré sa prezentovali v národnom divadle Teatr Polski vo Wroclavi.

Výnimočnosť tohto festivalu je v myšlienke, že deti učia deti. Každá skupina učila ostatných to, v čom je najlepšia. Deti z Ruska napríkald učili ostatných cirkusové a akrobatické triky, deti z Burjacie, Nepálu a Indie prišli s ľudovými tancami, deti z Iránu učili rovesníkov hrať na ich tradičné nástroje a to všetko sa potom využilo v záverečnom predstavení,“dopĺňa Roman Sorger, umelecký líder slovenskej skupiny detí a dramaturg Haligandy.

Umeleckí lídri viedli workshopy pre poľské deti, z ktorých tiež vzniklo predstavenie prezentované pred verejnosťou s veľkým ohlasom. To wroclawské režíroval práve Roman Sorger spolu s Brazílčanom Creom Kellabom. „Mali sme možnosť prezentovať aj naše mesto a prácu v našich organizáciách pred výnimočnými ľuďmi z celého sveta. Wroclav sa stane v budúcom roku Európskym hlavným mestom kultúry. Pozvali nás preto do svojho nového informačného centra, kde sme prezentovali svoju prácu aj pred odbornou verejnosťou. A práve v roku 2016 bude okrem piatich poľských miest hostiť festival Brave Kids aj košická Haliganda. Dva týždne tu budú pracovať deti a ich lídri z Nepálu, Turecka, Brazílie a Poľska,“ vysvetľuje ďalšie prepojenia R.Sorger.

Oranizátorom festivalu je združenie Song of the goat, ktoré v predchádzajúcom roku získalo tri hlavné ocenenia na divadelnom festivale v Edinburgu a pravidelne organizuje workshopy v Royal Academy v Londýne. Možnosť dozvedieť sa viac o festivale a stretnúť sa s jej organizátormi možno aj na festivale Krajina Haliganda 15.a 16.augusta v Košiciach.

Mgr. Silvia Sorgerová
Centrum detskej tvorivosti a vzdelávania Haliganda

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *