V Šaci vyšetrenia prsníkov na novom modernom mamografe

Opäť špičková moderná technika v Šaci. Najnovší MAMOGRAF už niekoľko dní testujú v plnej prevádzke naši špecialisti. Vyšší komfort pre pacientov, jednoduchší na prácu pre rádiologických technikov. „Robí oveľa kvalitnejšie snímky, rýchlejšie a presnejšie vieme diagnostikovať aj tie najmenšie chorobné zmeny,“ oceňuje novú technológiu primárka RTG oddelenia Nemocnice Košice – Šaca MUDr. Tatiana Muchová. „Jeho technické parametre nám umožnili zvýšiť kvalitu snímok. Na obrazoch, prenesených z prístroja priamo na diagnostický monitor počítača, vie lekár rádiológ nájsť aj tie najmenšie chorobné zmeny, ktoré môžu predstavovať vývoj závažného ochorenia prsníkov“. Nový mamografický prístroj je plne digitalizovaný. „Je pre rádiologických technikov jednoduchší na ovládanie a umožňuje im aj rýchlejšie snímkovanie. Rovnako dôležitý je vyšší komfort pacientky počas vyšetrenia,“ hovorí MUDr. Muchová.

KVALITA A ZVYŠOVANIE POHODLIA

Nový mamograf nahradil prístroj, ktorý naši odborníci používali dva roky. „Vývoj technológií nesmierne napreduje. Chceme, aby naši pacienti dostávali najkvalitnejšie služby, a aby vyšetrenia boli pre nich čo najmenej stresujúce a čo najpohodlnejšie. Takisto sa snažíme o to, aby naši lekári a zdravotnícky personál pracovali s najmodernejšou technológiou, ktorá aj im samotným zjednoduší prácu,“ vraví riaditeľ Nemocnice Košice – Šaca Ing. Michal Pišoja. V Šaci rovnako vychádzame v ústrety pacientom pri objednávaní sa na vyšetrenie na mamografe. „Nemáme dlhé čakacie doby. Snažíme sa prispôsobiť potrebám pacientov tak, aby stres z neznámeho a z čakania bol čo najkratší,“ dodáva riaditeľ M. Pišoja.

MENEJ STRESU PRE PACIENTA

Počet ochorení na karcinóm prsníka rastie. „Práve vďaka kvalite najnovších mamografických prístrojov vieme odhaliť chorobné zmeny včas. Je veľmi dôležité, aby ženy absolvovali preventívne mamografické vyšetrenie, pretože pomocou kvalitných prístrojov dokáže lekár rádiológ odhaliť aj tie najmenšie zmeny, ktoré predstavujú počiatočné, ale hlavne liečiteľné štádiá ochorenia,“ vysvetľuje medicínsky riaditeľ Nemocnice Košice – Šaca MUDr. Ján Slávik, MBA. „V Šaci po mamografickom vyšetrení robia naši lekári hneď aj ultrazvukové vyšetrenie, takže odbúrame stres pacientky z čakania na ďalšie vyšetrenie. A v prípade chorobného nálezu môžeme v krátkom čase riešiť zdravotný problém pacientky v našom Mamárnom centre,“ hovorí MUDr. Slávik.

ĎALŠIE VYUŽITIE MAMOGRAFU

Mamograf využívajú špecialisti v Šaci nielen na samotné vyšetrenia. „Robíme intervenčné výkony ako je odber vzorky z podozrivého ložiska, označenie nehmatných ložísk špeciálnym vodičom pred chirurgickou operáciou. A len pred rokom a pol sme začali robiť aj vákuovú mamotómiu, pomocou ktorej vieme odobrať detailne vzorku z prsníka, ale v indikovaných prípadoch podozrivé tkanivo aj priamo odstrániť bez potreby ďalšieho chirurgického zákroku. Pri týchto výkonoch umožňuje nový prístroj lepší prístup k prsníku zo všetkých uhlov, ale aj skrátenie času vyšetrenia z dôvodu lepšieho softvérového vybavenia, kedy nie je potrebné vymeriavať a prepočítavať súradnice chorobného ložiska,“ uzatvára primárka RTG T. Muchová.

Nemocnica Šaca - nový mamograf

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *