Do Košíc sa vrátila výtvarná pýcha z 18. storočia!

Po 134 rokoch sa na Hlavnú ulicu v Košiciach vrátili reliéfy s alegóriou Moru, Vojny a Hladu. Bronzové kópie originálnych diel odhalili pri príležitosti osláv Dňa mesta Košice na známom kamennom súsoší Immaculata.

Originálne tabule z pozláteného medeného plechu vytvoril v rokoch 1720-1723 zlatník Juraj Immerwohl. Z ramien trojbokého pódia morového stĺpu ich z dôvodu ochrany demontovali v roku 1881, v súčasnosti sa nachádzajú v zbierkach Východoslovenského múzea (VSM).

Reliéf Moru patrí k jednému z najstarších zobrazení nemocnice na území Slovenska. „Teší ma, že súsošie Immaculata môžeme práve počas Dňa mesta odovzdať obyvateľom v pôvodnej podobe. Immaculata bola len v minulom storočí reštaurovaná štyrikrát, no nikdy sa nepristúpilo pre náročnosť a komplikovanosť k vyhotoveniu presných kópií pôvodných reliéfov, až teraz,“ konštatoval primátor Košíc Richard Raši. Návrat alegorických reliéfov na Immaculatu podporila Nadácia VÚB grantom vo výške 16.620 €. „Som rada, že sme mohli podporiť dobrú vec a verím, že kópie reliéfov do Košíc prilákajú ďalších turistov,“ konštatovala šéfka Správnej rady Nadácie VÚB Elena Kohútiková.

Bronzové kópie alegórie Moru, Vojny a Hladu vytvoril akademický sochár Stanislav Kožela. „Pracoval som so zlievarenským cínovým bronzom, práce trvali od októbra minulého roka a bolo veľmi náročné dodržať technológiu,“ uviedol S. Kožela a prezradil, že hmotnosť každého odliatku je 60 až 70 kilogramov.

ImmaculataPlastiky15

ImmaculataPlastiky13

ImmaculataPlastiky23

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *