Košická míľa pre mamu

V sobotu 9. mája 2015 o 11.00 hod. sa uskutoční v Kulturparku  symbolická prechádzka, ktorou môže každý rodič či nerodič vzdať úctu a lásku mame. 12. ročník Míľe pre mamu v Košiciach organizuje Rodinné centrum Stonožka v spolupráci s Tramtária. Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Košice Richard Raši. 

míľaNajmenší účastníci Míle pre mamu sa môžu tešiť na bohatý program, ktorý odštartuje o 9.00 hod. Nebudú chýbať tvorivé dielne, športové disciplíny, skákacie hrady, tanečné vystúpenia detí, maľovanie na tvár, balónová show, bublinárium, diskotéka a predstavenie Uja Ľuba, Zuborozprávka s Marianou Bugošovou. Do programu sa pripája aj knižnica pre deti Litpark. Súčasťou Míle pre mamu bude vytvorenie srdiečkovej reťaze, ktorá v sebe ponesie odkaz úprimnej lásky a vďaky obetavej mame. V duchu motta tohtoročnej Míle pre mamu: „PRILOŽME RUKU K MIERU“ si spoločne vytvoríme megaobraz. Registrácia záujemcov je bezplatná a konečné číslo registrovaných sa započíta do celoslovenského počtu účastníkov Míle pre mamu. Účastníkov potešíme drobnými darčekmi aj bohatou tombolou.

V roku 2004 prišli predstaviteľky Únie materských centier s nápadom zrealizovať Guinessov rekord v počte ľudí tlačiacich kočík na trase o dĺžke 1 míle. Cieľom bolo poukázať na silu materstva, ktoré hýbe svetom. Akcia sa uskutočnila v Bratislave a zaregistrovaných bolo 108 osôb. V roku 2005 ÚMC zorganizovala celonárodné akciu s názvom „Pohni kočíkom – pohneš svetom“ s počtom registrovaných účastníkov 296. V roku 2006 sa do tejto aktivity zapojili účastníci aj z ďalších európskych krajín. V tomto istom roku na prvej Medzinárodnej konferencii materských centier organizovanej ÚMC v Bratislave prejavili potrebu zapojiť sa do čoraz silnejšieho podujatia aj zástupkyne MC v Afrike. Keďže v Afrike nosia ženy deti v šatkách bol Guinessov rekord premenovaný na Míľu pre mamu. Tá je dnes symbolom oslavy Dňa matiek a úcty k žene, ktorá svojou nekonečnou starostlivosťou a trpezlivosťou stavia pevné základy v živote dieťaťa.

V roku 2014 symbolickú míľu pre svoju mamu prešlo v Košiciach Kulturparku 1031 účastníkov. Deti vytvorili srdiečkovú reťaz dlhú 74m. 

Rodinné centrum Stonožka vzniklo 6. júna 2007 a od septembra 2007 je členom Únie materských centier SR. Stonožka je prístupná širokej verejnosti, nie je uzavretou skupinou a vznikla ako odpoveď na potrebu odstraňovania sociálnej izolácie rodičov na rodičovskej dovolenke. Aktívne vytvára priestor pre zmysluplné trávenie voľného času rodičov s deťmi a jeho ambíciou je vytvoriť pre rodičov komplexný a stabilný systém podpory od obdobia tehotenstva, až po vstup ich dieťaťa do výchovno-vzdelávacieho procesu. Viac informácií na www.mcstonozka.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *