Farebná typológia detí

Každá tvár je iná. Na jednej dominujú tmavé oči, inde bledšie pery a ďalšia je zas zaujímavá vďaka drobným pehám. Detská tvárička je ešte výnimočnejšia, pretože sa vekom mení a profiluje. Farba očí aj vlasov je definitívna až okolo šestnásteho roku života, po prekonaní puberty. To, aký je dieťa farebný typ, však býva viac-menej stále. Práve tomu by ste mali prispôsobiť aj výber detského oblečenia. Tie správne farby dokážu vášho drobčeka nielen skrášliť, ale aj zlepšiť jeho náladu.

Jarný typ má modré alebo zelené oči, svetlú pleť s prípadnými pehami a blond, svetlé orieškové či takmer ryšavé vlásky. Práve vďaka nim sa tieto deti často podobajú na nevinných anjelikov. Pristanú im teplé žiarivé farby ako ružová, zelená, žltá, červená či oranžová. V studených farbách ako sivá, tmavomodrá či čierna naopak vyzerajú smutne a bledo. Nebojte sa však kombinovať. Sivé detské nohavice nič nepokazia, ak k nim jarnej slečne oblečiete napríklad žiarivo ružový detský kardigán.

iDO_farebne_01

Najsvetlejšie deti sú obyčajne letný typ nazývaný aj normánsky alebo germánsky. Mávajú svetlučké modré, sivé alebo zelené oči, blond alebo popolavé vlasy a takmer bielu pleť so sklonom k červenaniu sa. Týmto detičkám najviac pristanú typické pastelové farby, ako svetlá modrá, ružová či zelená. Aby nebol outfit príliš mdlý, odporúčame vybrať detské oblečenie s potlačou, ktorá ho oživí. Letné deti tiež vyniknú v hnedej alebo tyrkysovej. V čiernej a žiarivých farbách, ako červená či žltá, však pôsobia unavene a nezdravo.

iDO_farebne_02

Na Slovensku je azda najbežnejší jesenný typ so zelenými, tmavomodrými, zlatohnedými až tmavohnedými očami, gaštanovými, medovými či ryšavými vlasmi a svetlou pleťou s nádychom do bronzova. Deťom s takýmto farebným typom sa hodí všetko prírodné – béžová farba piesku, okrová ako jesenné lístie, jemná červená, mahagónová, modrá farba zamračenej oblohy, jarná zelená či kaki. Výhodou týchto farieb je ľahká kontrolovateľnosť, pretože spolu takmer vždy ladia. Hnedá detská bunda vyzerá dobre, ak k nej dieťaťu oblečiete béžové nohavice, hnedé kapsáče alebo aj rifle. Jesenným deťom naopak nepristanú svetlé farby, ako ružová či sivá.

iDO_farebne_03

Posledný zimný typ je plný kontrastov. Tmavé hnedé až čierne vlasy, porcelánová pleť a úplne svetlé alebo naopak úplne tmavé oči tvoria často veľmi zaujímavú kombináciu. V teplých farbách ako zlatá, béžová či lososová sa krása zimných detí stráca. Pristanú im však studené aj krikľavé farbičky, ako čierna, tmavomodrá, zelená, biela, sýta ružová alebo fialová a sivá. Najmä posledná spomenutá farba je skvelá ako základ detského oblečenia, pretože je ľahko udržiavateľná a univerzálna. Detské sivé sako a štýlové sivé nohavice sa hodia napríklad do školy, na nákupy aj na menej formálnu oslavu.

iDO_farebne_04

PR článok
Foto: iDO

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *