GRÉCKO – Na úsvite dejín

Východoslovenské múzeum v Košiciach a zberateľ Ján Hertlík pozývajú na výstavu GRÉCKO – Na úsvite dejín, ktorá potrvá od 19.2.2015 do 26.4.2015 (Historická účelová budova, Námestie Maratónu mieru 2, Košice).

Umenie klasického Grécka dlho zatieňovalo vyspelú kultúru, ktorá vznikla viac ako tisíc rokov pred vládou Perikla v egejskej oblasti. Na Kréte boli v tej dobe postavené výstavné paláce, zdobené nástennými maľbami, vznikali drahocenné šperky, pútavé sošky, keramika všetkého druhu. Keď sopečná katastrofa zničila minojskú civilizáciu, získali vedúcu úlohu Mykény, ktorej kultúra bola nemenej vyspelá a bohatá.

Ján Hertlík zberateľ a cestovateľ, sa na výstave zaoberá všetkými druhmi umenia, ktoré archeológovia v egejskej oblasti dosiaľ vyniesli na svetlo a ukazuje ich rozmanitosť a vysokú umeleckú kvalitu. Prezentuje obdobie od neolitu okolo roku 7000 pred n. l. až do rozpadu mykénskej civilizácie zhruba do roku 1200 pred n. l. Vyzdvihuje pritom vo svojej zbierke aj nálezy na Kykladských ostrovoch, mramorové figúrky – idoly väčšinou ženských postav. Prekvapivé bohatstvo umeleckých diel i obdivuhodnú dokonalosť výrobných technik dokladá autor mnohými ukážkami vo forme replík, ktoré dávajú výstave mimoriadnu pútavosť.

Ján Hertlík sa narodil v Handlovej , momentálne žije v Pezinku. Celý svoj voľný čas venuje poznávaniu starovekých kultúr, jeho vášňou je cestovanie. Z ciest si nosí okrem bohatých spomienok aj suveníry v podobe starovekých replík, ktoré upravuje rôznymi maliarskymi technikami na podobu originálov vystavených v múzeách po celom svete. Po rozsiahlej egyptskej zbierke sa jeho pozornosť sústredila na staroveké Grécko, pričom najviac ho upútalo obdobie prvých poľnohospodárov, kykladské umenie a vyspelé kultúry Kréty a pevninského Grécka v dobe bronzovej. Zbierku prezentovanú na výstave budoval viac ako 7 rokov.

Vstupné na výstavu: dospelí – 1 €, deti, študenti, dôchodcovia – 0,50 €

grécko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *