„Súčasní majstri ľudovej umeleckej výroby“ / Masters of ĽUV

20. 1. – 18. 4. 2015 v Galérii ÚĽUV Tatranská Lomnica

Výstava prináša exponáty zo súkromných archívov súčasných majstrov ľudovej umeleckej výroby. Vybranými dielami sa verejnosti predstavia traja držitelia prestížneho majstrovského titulu: tkáčka Amália Schönová, korytár Igor Toder a Milan Jaroš, ktorý pracuje so štiepaným drevom. Návštevníci tak majú možnosť zblízka obdivovať precízne majstrovstvo ľudového remesla.

Amália Schönová sa už v detstve učila tkať na krosnách od svojej mamy v rodnom Čiernom Balogu. Tvorí náročné prelamované tkaniny, ktoré sa zhotovujú iba jednou útkovou niťou po celej šírke tkaniny. Pod názvom ažúrové tkaniny vznikli v polovici 20. storočia vplyvom továrenských čipkovín a slúžili ako dekoratívne textílie – obrusy, prikrývky, závesy. Čestné ocenenie majsterka ľudovej umeleckej výroby (ĽUV) v odvetví ručné tkanie bol pani Schönovej udelený v roku 2010.

Milan Jánoš bol do tajov štiepaného a vareného dreva zasvätený v rodnej Bratislave. Technike ho naučil otec Jozef Jánoš, ktorý ako majster ľudovej umeleckej výroby pracoval pre ÚĽUV takmer 60 rokov. Štiepaním sa v minulosti vyrábali napr. šindle alebo kusy nábytku, takto opracované drevo nebolo lámavé, ale naopak trvanlivé a pružné. Milan Jánoš dal kráse štiepaného dreva vyniknúť výrobou menších dekoratívnych predmetov, za čo mu bol vlani v odvetví výroby z dreva udelený titul majster ľudovej umeleckej tvorby.

Igor Toder z Michaloviec je pokračovateľom rodinnej tradície korytárskej výroby, ktorej sa venuje od detstva. Čerstvé, nevysušené drevo opracúva jednou z najarchaickejších techník – dlabaním sekerou. Výrobky určené na prípravu a uskladňovanie jedla vznikajú bez ďalších povrchových konzervačných úprav. V roku 2001 získal Igor Toder už ako 36-ročný ocenenie majster ľudovej umeleckej výroby v odvetví výroby dlabaného dreva.

plagatMiesto: Galéria ÚĽUV Tatranská Lomnica – Tatranská Lomnica 36
Otváracia doba: utorok až piatok od 10.00 do 16.00 hod. a v sobotu od 9.00 do 15.00 hod.
Organizátor: Ústredie ľudovej umeleckej výroby
Kurátor výstavy: Mária Farkašová

Majster ľudovej umeleckej výroby je titul, ktorý udeľuje Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) spolu s Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky. Je to slávnostné ocenenie za umelecký prínos a výnimočné výsledky spojené s rozvojom výrobných postupov ľudovej umeleckej výroby a tradičných remesiel v súčasnosti ako aj individuálnych zásluh pri zachovávaní unikátnych prejavov v oblasti ľudovej umeleckej výroby a tradičných remesiel na Slovensku. Titul sa tradične udeľuje od roku 1959 a práve tento rok prekročí jeho celkový počet 400 ocenených výrobcov.

Galéria ÚĽUV Tatranská Lomnica je stály výstavný priestor v Tatranskej Lomnici, od roku 2009 určený na prezentáciu autorských a kolektívnych výstav z oblasti súčasného remesla a ľudovej umeleckej výroby. Od roku 2013 je galerijný priestor rozšírený aj o predajnú časť, kde je možné zakúpiť ľudovo-umelecké výrobky z distribúcie ÚĽUV.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *