Košická noc múzeí a galérií 2014

Tretia májová sobota prinesie v Košiciach nejeden nevšedný zážitok. Štvrtý ročník košickej Noci múzeí a galérií sa začne 17. mája o 17:00, kedy sa otvoria brány 11 kultúrnych inštitúcií so sprievodným programom vytvoreným špeciálne pre túto príležitosť, prvýkrát v jednotnej tematickej dramaturgii. Jedinečnú atmosféru života v Košiciach pred 100 rokmi, umeleckej a kaviarenskej spoločnosti zo začiatku 20. storočia, ktorá sa považuje aj za zlatý vek Košíc, si budú môcť návštevníci v tento deň užívať až do polnoci.

banner_300x250Východoslovenské múzeum sa predstaví hneď v piatich otvorených divíziách – na Námestí maratónu mieru 2 predstaví mesto Košice, tak ako si ich pamätali naši pradedovia prostredníctvom výstavy Košice pred 100 rokmi. Fotografie, pohľadnice a obrázky z depozitáru múzea vyrozprávajú príbeh „krásnej epochy“ Košíc z obdobia secesie. Pre záujemcov, ktorí sa chcú o tomto období dozvedieť viac a pomyselne zavítať za hranice Slovenska je pripravená tvorivá dielňa k secesnej výstave Ostravského múzea. Na Hviezdoslavovej 3 sa k životu preberú vynálezy a technické výdobytky spred 100 rokov, ktoré ľuďom uľahčovali a spríjemňovali život. Pod provokatívnym názvom Ukryté pod šatami uvedie múzeum krátky film o základnom kúsku ženského šatníka patentovanom v roku 1914 – podprsenke. Pokroky v medicíne a nové metódy liečenia zo začiatku 20. storočia predstaví znovuotvorená lekáreň U Božieho oka. Svoj dom otvorí aj Kat Mikluš, v Rodošte Vás privíta František II. Rákoczi a Dvor remesiel oživí ručná výroba tehál.

Slovenské technické múzeum na Hlavnej 88 umožní spoznať ikony cestnej a vzdušnej dopravy z obdobia prvej svetovej vojny na vlastnej koži: dvojplošné lietadlo SPAD z rokov 1911 – 1921, prvý osobný motorový automobil Ford T, nákladné vozidlo Tatra 12, či povojnový Citroen C11 . Ako sa žilo a bojovalo v zákopoch Rakúsko – Uhorskej armády ukáže fotografická výstava Vojna a mier. V areáli múzea sa zabavíte na čiernobielych groteskách premietaných pod holým nebom. V rámci interaktívnych exponátov sa návštevníci oboznámia s postupom mletia na storočnom mlynskom zariadení, pri ktorom sa budú podávať aj jedinečné pivné špeciály z dielne košického kočovného pivovaru. Pre tých, ktorým učarovali parné lokomotívy sa predstaví legendárny rušeň košickej detskej železničky, U36.003 KATKA. Pohnúť mozgom Vás donúti Mindball a zmeria Vám tak koncentráciu.

Aj napriek prítomnosti fotografie bolo mesto Košice odjakživa stredobodom pozornosti výtvarníkov. Múzeum Vojtecha Löfflera v rámci Košickej noci múzeí a galérií uvedie výstavu pod názvom Obrazy Košíc, ktorá mapuje Košice so všetkými historickými premenami za posledných 100 rokov. Život v období secesie sa odohrával predovšetkým na uliciach miest. Nádvorie múzea sa zmení na secesnú kaviareň, kde bude vládnuť jedinečná umelecká atmosféra. Ako sa zabávali deti aj dospelí bez dnešných technických vymožeností ukáže zvedavcom klasické marionetové divadlo Tyjátr s predstavením Herkules, alebo dobytie pekla o 17:30. Po celý čas sa priestormi múzea budú šíriť tóny swingovej a jazzovej hudby, ktorá dotvorí jedinečný dobový zážitok.

Poslednú možnosť navštíviť výstavu Košickej moderny a jej presahy ponúka Východoslovenská galéria. Do minulosti sa návštevníci prenesú nielen prostredníctvom obrazového umenia, ale aj hudby. Zoskupenie Quasars Ensemble odohrá skladby, ktoré pochádzajú z obdobia Košickej moderny a dôstojne tak uzatvoria úspešnú výstavu. Ako sa ľudia odievali v 20. rokoch 20.storočia, kedy svet ovládla módna revolúcia? Odpoveď na túto otázku a mnoho ďalších sa záujemcovia dozvedia o 20:00 v Historickej sále. Vstúpiť budete môcť aj do filmového podzemia a kreatívneho labyrintu. Noc na nádvorí galérie oživí atraktívny mapping starých obrazov v novom štýle.

Príďte na noc múzeí a galérií v štýlovom dobovom oblečení a užite si Swingovú tančiareň v Kasárňach Kulturpark, kde bude od 21:30 do tanca hrať Big Band z košického konzervatória. V Kasárňach, ktoré pôvodne slúžili ako vojenské sklady na konci 19. storočia, sa tiež vrátime k vojenskej tematike – Kaviareň PAPA poskytne priestor na diskusiu o Košiciach na pozadí 1. svetovej vojny, s odborným výkladom od Ladislava Gergélyho. LITPARK je miesto kde ožívajú tisíce príbehov. Pre tých najmenších je o 17:00 pripravené divadelné predstavenie „O zmiznutom kaštieli“ pod vedením Petra Karpinského.

V nekončiacom rade kultúrneho programu čaká na návštevníkov pozorovanie hviezd na konečnej zastávke Detskej železničky s nástupom na stanici Čermeľ o 20:00 a 21:25, prehliadku dobových inzercií z novín v PYECKA Gallery, nové média v DIG Gallery, či klasika v Galérii Eckerdt a Galérii Rovás. Zvedavcov už v popoludňajších hodinách pozýva na návštevu aj Kaštieľ v Krásnej s prehliadkami priestorov zo 16. storočia a výstavou plastík Ondreja Gadžora. Staré abovské recepty a lahodné víno z viníc patriacich v minulosti Košiciam si budete môcť pod zrakom Františka II. Rákocziho vychutnať vo vinotéke Náš svet. Kompletný a aktuálny program nájdete na stránke www.visitkosice.eu. Očakávame, že v roku 2014 sa nám podarí prekonať 26 000 návštev v múzeách a galériách počas jednej noci z roku 2013, každý návštevník totiž priemerne realizuje 3 vstupy počas noci. Do všetkých múzeí platí jedna vstupenka – pre deti do 6 rokov zdarma, pre mládež do 15 rokov 1 € a dospelí 2 €.

Zuzana Fabianová
Košice – TURIZMUS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *