Benefičné podujatie Anjelská kapustnica bude opäť pomáhať deťom a rodinám v núdzi

Najkrajšie sviatky v roku prichádzajú do Košíc a s ňou aj obľúbená Anjelská kapustnica, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou Vianočných trhov v centre mesta. Počas soboty, 20. decembra, sa v priestranstve pri Immaculate na Hlavnej ulici bude variť v obrovskom kotle 1000 litrov kapustnice na ktorú je potrebné pripraviť neuveriteľné množstvo ingrediencií. Nejde však len o typickú vianočnú špecialitu, ale aj prostriedok ako pomôcť deťom, ktoré toľko šťastia v živote nemali. Výťažok z predaja totiž poputuje ako pomoc pre deti z detských domovov a sociálne slabým rodinám.

Ideou projektu je počas vianočných sviatkov spríjemniť toto obdobie deťom, ktoré ho nemajú možnosť prežiť v kruhu rodiny, ako aj samotným rodinám v nepriaznivých životných podmienkach. Prívlastok anjelský sa skloňuje mnohokrát aj v prípadoch, ktoré nemajú nič spoločné s podstatou tohto slova, Anjelská kapustnica si však tento prívlastok naozaj zaslúži. Svedčí o tom aj popularita podujatia, ktoré si postupom času získalo množstvo podporovateľov.

O tom, že sa všade nájde množstvo dobrých ľudí svedčí aj to, že sa kapustnica zakaždým vypredala vo veľmi krátkom čase. Princíp prispievania je jednoduchý, minimálny príspevok je symbolické euro alebo viac, za ktoré dostane prispievateľ porciu chutnej kapustnice a zároveň tak pomôže dobrej veci. Tento rok sa podujatie nesie v duchu tradícií minulých ročníkov, na prípravu kapustnice je pripravený kotol o objeme 1000 litrov, v ktorom sa už od sobotňajšieho rána bude pripravovať za prítomnosti košických kuchárov. Kuchári sa tak touto cestou poďakujú anjelom za priazeň   roku 2014. Prvé porcie by sa mali podľa programu predávať od 14.00 až do úplného vypredania. Stánok s kapustnicou nájdu záujemcovia v blízkosti vianočnej dominanty námestia, košického vianočného stromu. O spestrenie podujatia sa postarajú moderátorské vstupy a anjeli, ktorí budú dozerať na celý priebeh prípravy kapustnice.

Aby bola kapustnica poctivá, spotrebuje sa na ňu veľké množstvo ingrediencií. Medzi nimi nesmie chýbať 250kg kapusty, 75kg mäsových výrobkov (50kg klobás, 20kg údeného mäsa  5kg slaniny), 4kg húb a svoje miesto si nájde aj 3kg sušených sliviek. Výťažok zo zbierky bude venovaný organizácii Úsmev ako dar a organizátori podujatia veria, že aj tento rok bude minimálne taký úspešný ako po minulé roky. „Každoročná pomoc deťom a rodinám v núdzi aj prostredníctvom Anjelskej kapustnice nám dáva priestor adresne pomôcť tam, kde je často na tvárach detí a ich rodičov strach, zúfalstvo, beznádej z ďalšieho dňa, kde vládne chudoba. Preto sa tešíme aj na tento rok, lebo donesieme do rodín radosť, úsmev, miernime biedu, dáme nádej a oporu!“ hovorí Rado Dráb zo Spoločnosti Úsmev ako dar.

Dominik Plavka
Košice – Turizmus

AK1

AK2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *