Lákadlom víkendu je nočné dobrodružstvo na Košickej detskej historickej železnici

Zažiť úžasnú atmosféru parného vlaku v nočnej prevádzke, ponúkne už tento víkend Košická detská historická železnica. Najväčším lákadlom je neprehliadnuteľný prúd žeravých iskier nad komínom rušňa, ktorý s okolitou krajinou vytvára priam magický obraz. Nevšedné divadlo dotvárajú svetelné inštalácie, doplnené o umelecké, dramatické a hudobné predstavenia. To všetko bude súčasťou unikátnej šou v sobotu 4. októbra od večera až do polnoci.

Zastavením parnej trakcie na Slovensku koncom 70-tych rokov prišli milovníci železníc o nevšedné večerné divadlo. Unikátny tanec iskier nad hlavami cestujúcich tak možno zažiť už len na jedinom mieste na Slovensku – na jar a na jeseň v Košiciach. Dvakrát do roka ho pripravujú dobrovoľníci z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Noc svetiel KDHŽ 2013

Prvý krát sme využili možnosť zorganizovať originálnu vizuálnu šou pred dvoma rokmi počas košickej Bielej noci, v rámci sprievodných podujatí Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Záujem o podujatie v hlavnej úlohe s najstaršou prevádzkovanou parnou lokomotívou na Slovensku i v strednej Európe nás ohromil. A tak v tradícii pokračujeme,“ hovorí Ľubomír Lehotský, riaditeľ detskej železničky a predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Dnešná organizácia je podľa Ľ. Lehotského zložitejšia, pretože podujatie v tomto roku nezískalo žiaden grant z oblasti kultúry, ako v čase premiéry. Bolo by však škoda neponúknuť ľuďom takýto jesenný zážitok znova. Úsilie organizátorov a záujem verejnosti o podujatie sa v tomto roku rozhodla podporiť „veľká“ železnica prevádzkujúca verejnú osobnú železničnú dopravu na celom Slovensku – Železničná spoločnosť Slovensko.

Podporujeme originálne aktivity propagujúce železničnú dopravu na Slovensku. Noc svetiel na detskej železnici v Košiciach je výborným príkladom takéhoto snaženia. Veríme, že práve vďaka podobným nápadom bude rásť záujme o koľajovú dopravu, ktorá je stále najbezpečnejším a často aj najrýchlejším druhom dopravy,“ uviedla hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová.

Počas Noci svetiel je najväčší záujem práve o nočné jazdy. Parná lokomotíva vytvára osobité divadlo v podobe netradičného ohňostroja lietajúcich hviezdičiek. „Takéto predstavenie sa počas bežnej prevádzky nedá vidieť, nakoľko Katka premáva iba počas dňa. Preto chceme návštevníkom Noci svetiel priblížiť parnú prevádzku aj v inom svetle,“ vysvetľuje Igor Holéczy z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

V rámci unikátnej nočnej šou sa v sobotu 4. októbra od 19. do 24. hodiny návštevníkom nepredstaví iba parná lokomotíva Katka, ale aj umelci z východného Slovenska. „O zábavu sa postarajú nočné víly, fúkač ohňa, tajomní rytieri prepadnú nočný expres, súčasťou bude hudobná šou a svetelné inštalácie vytvorené hrou moderného osvetlenia a tisíckami sviec,“ dopĺňa program Ľ. Lehotský.

Nočné jazdy štartujú od 19. hodiny a parný vlak bude za symbolické vstupné premávať až do polnoci. Podujatie podporil aj Dopravný podnik mesta Košice (DPMK), ktorý pre verejnosť zabezpečil pravidelnú dopravu mimoriadnym nočným retro-busom z Námestia maratónu mieru každú hodinu s prvým odchodom o 18:45 hod.

Noc svetiel KDHŽ 2013

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *