Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF) a Slovenské technické múzeum (STM) pripravili v priestoroch STM výstavu fotografií GALAPÁGY raj na rovníku. Poslaním výstavy je priblížiť priaznivcom prírody vzdialený svet Galapág – miesta s unikátnou faunou a nezvyčajnými prírodnými scenériami. Autorom súboru vybraných fotografií je Štefan Vilček, ktorý na svojich cestách po svete fotografuje zaujímavé historické a prírodné miesta ako aj živočíchy, z nich predovšetkým vtáctvo.

Na farebných fotografiách môže divák uvidieť najznámejšie živočíšne druhy Galapág ako je korytnačka slonia, leguán suchozemský a leguán morský. Na výstave sú tiež fotografie mnohých zástupcov vtáctva, z ktorých je najlákavejšia sula modronohá, sula červenonohá, sula galapágska, fregata vznešená, ale aj albatros tropický a faeton červenozobý. Stretneme tu aj tučniaka galapágskeho, jediného zástupcu tučniakov, ktorý žije na rovníku. Množstvo uškatcov odpočívajúcich na pieskových plážach a kamennom pobreží ostrovov patrí k ďalším typickým zvieratám Galapág, ktoré nemôžu chýbať na fotografiách z Galapág. Na doplnenie charakteru krajiny tu divák nájde aj viaceré fotografie jedinečných prírodných zákutí galapágskych ostrovov.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 10. júla o 16:00 hod. a výstava potrvá do 15. augusta.

Prof. Ing. Štefan Vilček, DrSc., je vedecký pracovník na Ústave epizootológie a preventívnej veterinárskej medicíny UVLF v Košiciach, kde študuje na molekulovej úrovni vírusy infikujúce zvieratá. Vo svojom voľnom čase sa venuje turistike, cestovaniu a fotografovaniu prírody. Ako nezávislý batôžkár precestoval päť kontinentov. Z jeho významnejších ciest možno spomenúť Aljašku, národné párky USA, Mexiko, Peru, Patagóniu, Juhoafrickú republiku, Indiu, Japonsko, Indonéziu, Čínu, Nový Zéland a iné. Na ceste po Ekvádore navštívil v júli 2013 aj Galapágy, kde sa vzhľadom na špecifické prírodné podmienky venoval prednostne fotografovaniu unikátnych zvierat.

Súostrovie Galapágy (vo voľnom preklade Korytnačie ostrovy) je zložené z 19 ostrovov sopečného pôvodu sústredených okolo rovníka v Tichom oceáne, ktoré sú vzdialené asi tisíc kilometrov západne od Ekvádora. Galapágy sú biotopom pre viaceré známe, ale aj endemické živočíchy. Na Galapágoch nemajú zvieratá prirodzených nepriateľov, takže stratili prirodzenú plachosť, čo sa prejavuje aj tým, že turisti sa k ním dostanú až do bezprostrednej blízkosti. Na ostrovoch o celkovej ploche 7 844 km2 žije len 31 000 ľudí, predovšetkým na ostrove Santa Cruz. Pohyb na ostrovoch je prísne regulovaný a zväčša organizovaný formou lodných výletov s vychádzkami na presne určené miesta. Turisti sa po väčšine ostrovov môžu pohybovať len po vyznačených chodníkoch, iba v dennej dobe, a to výlučne len v prítomnosti odborného sprievodcu s autorizovanou licenciou.

Vzhľadom na to, že ostrovy sú navzájom izolované a tiež vzdialené od juhoamerického kontinentu, vývoj tunajších živočíchov čiastočne prebiehal nezávisle od živočíšnej ríše na kontinente. V roku 1835 na jednom z ostrovov pristál na lodi HMS Beagle aj svetoznámy biológ Charles Darwin. Pozorovaním zvierat na jednotlivých ostrovoch dospel k výsledkom, ktoré sa neskôr stali základom jeho evolučnej teórie popísanej v knihe O pôvode druhov.

Galapágy boli v roku 1978 zapísané do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *