Stará BČK definitívne končí

Dopravný podnik upozorňuje cestujúcich, že im ostáva niekoľko týždňov na výmenu starej karty za novú. Staré BČK končia k 30.6.2014 a od júla 2014 bude platiť iba Mestská karta Košice.

DPMK začal vydávať novú Mestskú kartu od januára 2013. Je to bezkontaktná čipová karta druhej generácie s trojročnou platnosťou. Oproti starej BČK má vyššiu pamäťovú kapacitu a vyšší bezpečnostný štandard. Okrem dopravného modulu ponúka aj ďalšie služby. Ide o zľavy na vybrané služby a tovary niektorých mestských podnikov a komerčných partnerov. Od marca 2014 sa do projektu zapojili aj noví partneri. Držitelia karty tak môžu lacnejšie nakupovať v sieti obchodov s potravinami, v kníhkupectve či zlatníctve. Výhodnejšie môžu využiť  aj služby jazykovej školy, vzdelávacieho centra, autoškoly, čistiarne, servisného centra a tiež zľavy na cvičenie, masáže, nechtový dizajn, wellness či výber letnej dovolenky.

O vydanie Mestskej karty je možné požiadať na dvoch predajných miestach dopravného podniku, na Bardejovskej č. 6 a Rooseveltovej č. 3 v čase od 7:00 do 18:00 hod. Predajné miesto na Rooseveltovej je dočasne (do 30.6.2014) otvorené aj v sobotu v čase od 8:00 do 13:00 hod. Pre vydanie karty je nutná osobná účasť s príslušnými dokladmi, keďže na mieste sa žiadatelia fotografujú. Cena novej karty je 6,80 eur a vydaná  je na počkanie. O novú kartu môže požiadať každý občan s trvalým pobytom v SR.

Výmena starých kariet za novú Mestskú bude možná do 30. júna 2014. Po tomto termíne budú všetky staré karty zablokované pre ďalšie používanie. Znamená to, že od 1.7.2014 budú platiť už len nové mestské karty. Výnimkou sú seniori nad 68 rokov, keďže platnosť seniorských BČK bola predĺžená. DPMK tak vyhovel seniorom cestujúcim zadarmo. Platnosť starých BČK kariet, ktorých držitelia majú viac ako 68 rokov, predĺžil z pôvodného termínu 30.6.2014 do konca roka (31.12.2014). V prípade tejto skupiny cestujúcich karta slúži len na identifikáciu bezplatne cestujúceho bez možnosti jej finančného zneužitia. Pokiaľ majú seniori záujem využívať zľavy na tovary a služby, tak si musia vymeniť starú kartu za novú mestskú.

DPMK nechce nikoho nútiť k výmene starej BČK za novú Mestskú kartu. Po 30.6.2014 je možné cestovať MHD aj na klasický papierový cestovný lístok alebo SMS. Cestovanie s kartou je praktické v tom, že môžete cestovať lacnejšie. Základný papierový 30 minútový lístok stojí 0,60 €, pričom pri nákupe cez kartu je jeho cena 0,58 €, je teda lacnejší o 2 centy. Výhodnejšia cena platí aj v prípade 60 minútového a 4 zastávkového lístka, ale aj cestovného lístka za prepravovanú batožinu alebo živé zviera.

Každý držiteľ Mestskej karty sa slobodne rozhodne či bude využívať aj dopravný modul a aj zľavy na vybrané tovary a služby, alebo len jednu z týchto možností. Kto má záujem len o zľavy, bude využívať zľavy, a kto o cestovanie, ten bude cestovať výhodnejšie. Nie je podmienkou, aby držiteľ Mestskej karty využíval všetky jej možnosti.

DPMK

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *