Rok 2013 na letisku Košice v znamení linky do Londýna

V kalendárnom roku 2013 prešlo bránami letiska Košice 237 165 cestujúcich, čo predstavuje nárast o jedno percento v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Napriek vysokej medzinárodnej konkurencii v segmente letísk sa tak podarilo vývoj počtu prepravených cestujúcich po štvorročnom poklese preklopiť do nárastu. Najväčšou mierou sa na tomto raste podieľal segment pravidelnej prepravy, v ktorom sa počet prepravených cestujúcich medziročne zvýšil o 1 030 cestujúcich. Najviac k tomu prispelo úspešné zavedenie priameho leteckého spojenia do Londýna, ktoré doplnilo ponuku pravidelných liniek do stredoeurópskych metropol Bratislavy, Prahy a Viedne.

Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Karl Dandler povedal: „Otvorenie pravidelnej linky do Londýna považujeme za najvýznamnejšiu udalosť a ozajstný míľnik pre našu spoločnosť. Vďaka intenzívnej spolupráci s mestom Košice, oblastnou organizáciou cestovného ruchu Košice Turizmus a neziskovou organizáciou Košice 2013 sa nám spoločne podarilo uviesť do života model, ktorý je jedinou cestou rozvoja leteckej dostupnosti regiónu východného Slovenska. To, že išlo o správny krok, potvrdzuje vysoký záujem cestujúcich i fakt, že pôvodné dve frekvencie za týždeň zvýšila spoločnosť Wizz Air na päť a od 14. júna 2014 bude dokonca na tejto linke lietať sedemkrát týždenne.“

Ďalšou významnou udalosťou bol príchod stabilných a spoľahlivých Českých Aerolínií na vnútroštátnu linku Košice – Bratislava, ktorá potvrdila svoje opodstatnenie už v prvých týždňoch prevádzky. Český národný prepravca nahradil na tejto linke slovenskú spoločnosť Danube Wings, ktorá spájala dve najväčšie slovenské metropoly päť rokov. Po avizovanom zvýšení frekvencií sa od 30. marca 2014 bude z Košíc do Bratislavy lietať každý pracovný deň ráno a večer.

Ďalšiemu rozvoju leteckej dopravy je venovaná mimoriadna pozornosť, čoho dôkazom sú aj desiatky stretnutí, ktoré zástupcovia košického letiska absolvovali s leteckými spoločnosťami. Karl Dandler: „Konkurencia nepanuje len medzi leteckými spoločnosťami, ale aj medzi destináciami. Sme preto v tejto oblasti veľmi aktívni a v priebehu uplynulého roka sme diskutovali s predstaviteľmi 26 leteckých prepravcov. Prioritou číslo jeden pre rok 2014 je otvorenie priameho leteckého spojenia s Nemeckom.“

V segmente charterových cestujúcich bol takisto zaznamenaný mierny nárast, a to i napriek nestabilnej situácii v krajinách severnej Afriky. Do prímorských letovísk a späť bolo prepravených spolu 92 966 cestujúcich, čo predstavuje jednopercentné navýšenie v porovnaní s letnou sezónou 2012. Najžiadanejšou dovolenkovou destináciou bola už tradične turecká Antalya, nasledovaná bulharským Burgasom a tuniským letoviskom Monastir. Naopak, počet prepravených cestujúcich prostredníctvom všeobecného letectva klesol z 2 757 v roku 2012 na vlaňajších 2 596.

Košické letisko v roku 2013 pevnou nohou vykročilo aj na ekologickú cestu, keď v priebehu júla boli do prevádzky úspešne uvedené tri fotovoltické elektrárne s celkovým inštalovaným výkonom 160 kW. Na strechu terminálu, hangáru a technickej budovy bolo spolu inštalovaných 638 panelov. „Tento krok vnímame ako dôležitú investíciu do budúcnosti našej spoločnosti z hľadiska zvyšovania energetickej nezávislosti i z hľadiska nezanedbateľného znižovania nákladov, a to všetko formou nezaťažujúcou životné prostredie,“ vysvetlil prvý muž letiska Karl Dandler.

V oblasti komunikácie letisko naštartovalo novú éru zavedením modernej korporátnej identity s novým logom z dielne talentovaného slovenského dizajnéra Mateja Tomana. Zároveň je košické letisko v súčasnosti jediným slovenským letiskom, ktoré s cestujúcimi a priaznivcami lietania aktívne komunikuje prostredníctvom sociálnej siete Facebook, na ktorej počet fanúšikov letiska atakuje okrúhlu tisícku.

Letisko Košice

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *