Spolupráca Mesta Banská Bystrica s Alliance française sa stala oficiálnou

Primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola a prezident Alliance française na Slovensku Tomáš Márton podpísali v pondelok v priestoroch Mestského úradu v Banskej Bystrici zmluvu o spolupráci samosprávy so slovenským zastúpením tejto medzinárodnej organizácie. Jej cieľom je propagácia francúzskeho jazyka a kultúry vo svete, ale pôsobí aj opačným smerom, keď sprostredkúva spoluprácu aj tunajších inštitúcií s partnermi vo frankofónnych krajinách.

„Pokladáme za potešujúce, že sme našli v Alliance française partnera, s ktorým môžeme spolupracovať a prispievať tak k rozvoju medzinárodných vzťahov nášho mesta. Na základe partnerstva s francúzskym veľvyslanectvom v Bratislave máme v pláne pripravovať spoločné podujatia. Veríme tomu, že počet návštevníkov nášho mesta z francúzsky hovoriacich krajín sa bude zvyšovať. Našou ambíciou je v dohľadnej dobe pripraviť aj propagačné materiály vo francúzštine, aby sme dali najavo, že sme pripravení ich privítať,“ povedal na margo podpisu memoranda o spolupráci primátor Peter Gogola.
Zoficiálnenie spolupráce s mestom víta aj samotná Alliance française: „Dvadsaťdva rokov fungujeme v tomto meste a pomáhame samospráve pri rôznych príležitostiach a podujatiach s frankofónnymi krajinami. Ďakujeme za túto chvíľu a som rád, že sme takéto memorandum podpísali. Ambasáda Francúzskej republiky na Slovensku to podporuje a víta. Sme pripravení naďalej pomáhať mestu a sme radi, že mesto bude v rámci svojich možností aj pomáhať nám,“ uviedol prezident organizácie Tomáš Márton. Vzájomná spolupráca sa prejaví najmä v spoločnej organizácii rôznych kultúrnych podujatí a propagácii mesta francúzskym partnerom Alliance française.

Zdroj: Filip Roháček
hovorca primátora mesta Banská Bystrica
http://www.banskabystrica.sk/tlacove-spravy.phtml?id3=80659
Foto: http://www.bystricoviny.sk/spravy/spolupraca-banskej-bystrice-s-alliance-francaise-sa-stala-oficialnou/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *