Predaj cez internet sa teší čoraz väčšej obľube

BRATISLAVA, 19.3.2012 – predaj cez internet si získava čoraz viac priaznivcov. Zmena životného štýlu, zlepšujúca sa dostupnosť internetu, zvyšujúca sa počítačová gramotnosť a čoraz lepšia konkurencieschopnosť internetových obchodov prispievajú každoročne k dynamickému rastu nákupov prostredníctvom tohto distribučného kanála. Slovenská asociácia pre elektronický obchod (SAEC) považuje aj rok 2011 z hľadiska predaja cez internet za veľmi úspešný. Ani ekonomické turbulencie a otázniky spojené s vývojom eura neboli prekážkou, ktorá by dokázala zastaviť rast v tomto segmente. V internetových obchodoch cetelem.sk, hej.sk, mall.sk, martinus.sk, obchodny-dom.sk a pelikan.sk dosiahol obrat z predaja o 17,7% vyššiu hodnotu ako v roku 2010.

O rastúcej popularite svedčí aj rast počtu objednávok, ktorých internetové obchody – členovia SAEC – spolu v minulom roku vybavili 595 815, čo je o 13 590 viac ako rok predtým. Vyšší rast obratu v porovnaní s počtom objednávok zvýšil priemernú hodnotu jedného nákupu zo 130,42 eur na 150,13 eur. Za rastom obratu stojí predovšetkým väčší objem predaného tovaru. Kým v roku 2010 predali členovia SAEC tovar v hodnote 36,45 mil eur v minulom roku to bolo o 13,07 mil eur viac. „Z porovnania počtu objednávok a obratu s predchádzajúcim obdobím je zrejmé, že zákazníci sa v minulom roku orientovali najmä na drahší tovar, resp. nakupovali v jednej objednávke viac tovarov ako v predchádzajúcich rokoch“ – hovorí výkonný riaditeľ asociácie Ing. Jozef Dvorský.

Mierne s zmenila aj štruktúra platieb za objednávky tovaru. Aj naďalej síce kraľuje so 60% podielom platba na dobierku, ale druhý rok za sebou stúpol podiel platieb v hotovosti spojených s osobným odberom tovaru. Zo 16% v roku 2009, 21% v roku 2010 na 26% v roku 2011. Rovnako ako rok predtým si aj v roku 2011 vybralo 12% zákazníkov platbu prostredníctvom bankového účtu. Iba 1,7% objednávok financovali zákazníci prostredníctvom splátkového predaja aj keď sa splátkový predaj podieľal na celkovom obrate za nákup tovaru cez internet takmer štyrmi percentami.

Obrat v sektore služieb dosiahol v rovnakom období 39,93 mil eur pri 82 479 objednávkach. Oproti roku 2010 to znamená mierny rast obratu o 1,06%. Platby za nákup služieb prebiehajú takmer výhradne prevodom na bankový účet.

Objednávky tovaru sú pomerne rovnomerne rozložené medzi jednotlivé kraje. Výnimkou je už tradične Bratislavský kraj, ktorý zrealizoval zhruba tretinu všetkých objednávok. Ostatné kraje sa na počte objednávok podieľali 8% – 12%. Napriek pomerne vyrovnanému zastúpeniu regiónov je možné pozorovať v porovnaní s rokom 2010 mierny pokles o 1% – 2 % v Banskobystrickom, Prešovskom, Košickom a Nitrianskom kraji.

K zvyšovaniu dôvery na strane spotrebiteľov a k rozvoju internetového obchodu prispieva SAEC ako nezávislá asociácia prostredníctvom projektu certifikácie internetových obchodov „SAEC – Bezpečný nákup“. K dnešnému dňu je certifikovaných 92 internetových obchodov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *