Lesopark Košice Pereš

Na Pereši teší obyvateľov nový lesopark, denne ho navštívi 500 ľudí

V mestskej časti Pereš dnes za prítomnosti primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka (nezávislý), námestníkov primátora Lucie Gurbaľovej (KDH) a Marcela Gibódu (nezávislý), riaditeľa Magistrátu mesta Košice Marcela Čopa a starostu mestskej časti Pereš Petra Kavuľu (nezávislý) oficiálne otvorili miestny lesopark. Nové miesto na oddych sa rozprestiera na ploche 56 hektárov a ponúka takmer 7,8 kilometra chodníkov.

Obyvateľom mestskej časti, mesta i návštevníkom Košíc slúži päť veľkokapacitných altánkov s piknikovými stolmi, 21 lavičiek a 26 odpadkových košov. Rodičia s deťmi ocenia aj náučný chodník s mobiliárom, ktorý poskytuje informácie o miestnych drevinách, hmyze, hubách či vtákoch. 

„Prioritou mesta je poskytnúť obyvateľom možnosti aktívneho oddychu v bezprostrednej blízkosti Košíc. Aktivity, ktoré vyvíjame v spolupráci s mestskými časťami či Mestskými lesmi, vedú k využívaniu často aj zabudnutých plôch a priestorov. Dlhodobo sa snažíme zveľaďovať mestské lesy, či už ide o nové lavičky, cyklochodníky, útulne, lesné cesty. Tento projekt vzišiel z iniciatívy mestskej časti, ktorá prišla s nápadom a zrevitalizovala tento obrovský priestor a dala ho do užívania nielen vlastným obyvateľom, ale všetkým Košičanom. Mestská časť sama odhodlala k hľadaniu externých zdrojom a dotácií na tento projekt, čo ako veľmi oceňujem. Spoločným cieľom je, aby do lesoparku mohli chodiť rodiny s deťmi, s kočiarmi, hendikepovaní či starší ľudia,“ povedal po otvorení lesoparku primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Lesopark Košice Pereš
Lesopark Košice Pereš. Foto: Mesto Košice

Zanedbaný priestor sa premenil na príjemné miesto na oddych

Lesopark sa nachádza na severovýchodnom oblúku Pereša, pričom vstupy vedú z ulíc Haburská, Krompašská a Krásnohorská. Jeden z prístupov vedie aj od miestneho zariadenia pre seniorov, čím sa vytvára príležitosť na rekreačné prechádzky pre všetky vekové kategórie. 

Podľa slov starostu Pereša, Petra Kavuľu (nezávislý), lesopark denne navštívi približne 500 ľudí: „Naším hlavným cieľom bolo premeniť tento krásny, ale zanedbaný les na priestor, ktorý môže slúžiť všetkým obyvateľom Pereša a širokej verejnosti. Les sme vyčistili od polámaných a suchých stromov, čím sa zlepšila jeho priehľadnosť a bezpečnosť.“ Projekt stál približne 340 000 eur a bol financovaný prevažne z dotácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, pričom mestská časť prispela sumou 17 000 eur. 

Aby sa predišlo nežiaducej činnosti a vandalizmu, pri každom zo štyroch vstupov do lesoparku sú umiestnené závory, ktoré bránia vjazdu terénnych vozidiel a štvorkoliek. Navyše, celé územie je monitorované fotopascami, ktoré dohliadajú na bezpečnosť a vybavenia lesoparku. „Verím, že nový lesopark bude miestom, kde budú obyvatelia radi tráviť svoj voľný čas a kde nájdu pokoj a spojenie s prírodou,“ dodal starosta.

Zdroj: Mesto Košice

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *