kotvicnik-zemny

Kotvičník zemný a jeho účinky na náš organizmus

Kotvičník zemný, respektíve Tribulus terrestris je jednoročná rastlina rozšírená po celom svete. Okrem priaznivých účinkov na zdravie srdca či hladiny cukru sa využíva najmä ako prírodný liek na potenciu a afrodiziakum.

Veľa doplnkov výživy pochádza z rastlín, ktoré ľudia ako liečivá používali pred stovkami rokov. Jednou z týchto rastlín je aj kotvičník zemný, ktorý má celý rad zdravotných benefitov pre ľudský organizmus.

Kotvičník a jeho účinky

Viacerí vedci skúmali, či má kotvičník zemný skutočne také spektrum zdravotných benefitov pre človeka. I keď Tribulus terrestris nelieči sám o sebe, v kombinácii so zdravým životným štýlom a s dostatočnou fyzickou aktivitou môže z dlhodobého hľadiska skutočne pomôcť.

Zdravé srdce

Kotvičník je prospešný ako regulátor hladiny cholesterol v krvi, čo vedie k zníženiu rizika infarktu. Rovnako niektoré výskumy ukázali, že Tribulus terrestris znižuje cukor v krvi.

Zvýšenie libida

O kotvičníku sa hovorí aj ako o “zelenej viagre”. Toto prirovnanie síce nie je úplne presné, keďže kotvičník nemá okamžitý účinok, ale pomáha z dlhodobého hľadiska. U mužov aj žien podporuje a zvyšuje sexuálnu túžbu, pánom pomáha dokonca pri problémoch s erekciou a tiež predlžuje sexuálnu výdrž.

Ďalšie pozitívne účinky kotvičníka zemného:

  • podporuje regeneráciu
  • zvyšuje fyzický výkon
  • pozitívne vplýva na obranyschopnosť organizmu a imunitu
  • zmierňuje návaly tepla
  • zvyšuje vitalitu
  • má protizápalové účinky

Použitie kotvičníka zemného

Ako už viete, kotvičník má mnoho pozitívnych účinkov na náš organizmus. Môžete ho užívať vo forme čaju, tabletiek alebo tiež ako kvapky. Vždy si zistite informácie o tom, z akej časti rastliny bol daný prípravok vyrobený.

Dôležité je uvedomiť si, že príliš vysokými dávkami kotvičníka jeho účinky nezlepšíte, skôr si môžete ublížiť. Potrebné je užívať ho dlhodobejšie v odporúčaných dávkach.

Kotvičník by nemali užívať osoby mladšie ako 18 rokov, tehotné a dojčiace ženy a taktiež ľudia, ktorí majú nízky tlak.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *