Návštevnosť v Bardejovských kúpeľoch láme rekordy

Bardejovské kúpele prekonali hranicu 30 000 pobytových návštevníkov

Uplynulý rok 2019 bol najúspešnejším v histórii Bardejovských kúpeľov, a.s. z hľadiska návštevnosti. Zaznamenali tu hneď niekoľko rekordov. Prekonali hranicu 30 000 pobytových návštevníkov za rok, keď sa celková návštevnosť vyšplhala až na úroveň 31 011 osôb. Bolo to o 3174 osôb viac ako v roku 2018, čo predstavovalo nárast o 11,4%. Kúpele vlani zaznamenali aj zvýšenie počtu ošetrovacích dní (prenocovaní), z  272 064 v roku 2018 na 289 353 v roku 2019. Absolútne zvýšenie o 17 289 prenocovaní predstavuje 6,35% rast. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.

,,Rada by som dala do pozornosti hlavne nárast samoplatiacej klientely v porovnaní s rokom 2018, zatiaľ k novembru 2019, lebo ešte nemáme bilancovaný december. Za prvých 11 mesiacov vlaňajška sa nám medziročne zvýšil počet samoplatiacich klientov o 23%, čiže z 13 141 (s 56 085 prenocovaniami) na 16 168 klientov (s 65 934 prenocovaniami). Tohtoročný rast návštevnosti v kategórii samoplatcov ide celý na vrub domácej klientely a pripisujeme to predovšetkým príspevku od štátu na rekreáciu, ktorý využívajú zamestnanci väčších podnikov. K zvýšeniu prispela aj lepšia ekonomická úroveň obyvateľstva  a ochota Slovákov míňať financie na svoje zdravie a relax. Odvetviu pomohla aj znížená DPH na ubytovanie a pokles DPH na niektoré potraviny,“ okomentovala situáciu T.Šatanková.

Dodala, že príspevky na rekreáciu využívajú zamestnanci väčších podnikov vo veľkom. Pacienti si po absolvovaní pobytu, na ktorý majú nárok aj so svojimi rodinnými príslušníkmi, vyzdvihnú účtovné doklady, ktoré si nechávajú preplatiť u svojho zamestnávateľa.

Rezervy na rast sú ešte v kongresovej turistike a u cudzincov

Priestor pre ďalší rast majú Bardejovské kúpele aj v kongresovej a incentívnej turistike, kde zvyšujú vyťaženosť štvorhviezdičkového kongresového hotela Alexander. Aj teraz v januári 2020 pre klientov, ktorí si rezervujú pobyt cez rezervačný formulár na webe hotela, pripravili dodatočnú 10% zľavu z pobytu v hoteli Alexander. Potenciál rastu mu zabezpečuje vysoká úroveň ubytovania a služieb, výnimočná kuchyňa a vlastné wellness. Bardejovské kúpele, a.s. pokračujú aj v budovaní značky kráľovských kúpeľov s využitím zrekonštruovaného historického hotela Alžbeta, v ktorom sa v minulosti liečila cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi. Romantika bývania v jej apartmáne, ale aj množstvo replík a predmetov z jej života, stále priťahujú hlavne ženské návštevníčky.

Rezervy sú aj v stagnujúcich počtoch zahraničných návštevníkov. Tradične to závisí aj na dopravnej infraštruktúre, chýbajúcich diaľniciach a letiskách. V Bardejovských kúpeľoch sa liečia onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia. Bardejovská minerálna voda je prírodná-liečivá, slabo až stredne mineralizovaná, hydrogén uhličitanovo-chloridová, sodná, železitá uhličitá, studená, hypotonická, so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Kúpele si vychutnávala nielen cisárovná Alžbeta, ale pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska.

Atraktívny aktívny oddych  

Klienti si priamo v Bardejovských kúpeľoch užívajú wellness a rekondičné pobyty, kúpanie, relax, procedúry, lyžovačku, galavečery, živú hudbu, kulinárske špeciality, gurmánske lahôdky, ochutnávky a konzumácie vín a množstvo ďalších akcií. Okrem toho majú k dispozícii výlety do mesta UNESCO – Bardejova a jeho okolia, alebo do blízkeho Poľska. To všetko v jedinečnom prírodnom prostredí, v oáze kľudu a čistého vzduchu plného kyslíka, s pešou zónou a lesoparkom. Doplnkové služby sú za poplatok. Patria k nim možnosť lyžovania v blízkych lyžiarskych strediskách podľa počasia (ski bus – na požiadanie). Poteší aj soľná jaskyňa v ubytovacom zariadení Alžbeta, kde bývala aj cisárovná Sisi. Pre milovníkov športu kúpele ponúkajú 6 tenisových kurtov, squashové ihrisko, bowling bar, petang, minigolf, požičovňu bicyklov.

Severovýchod  Slovenska je atraktívny pre cestovný ruch celoročne. Zima poskytuje dostatok možností na turistické vyžitie. K hlavným zimným atrakciám regiónu patria Bardejovské Kúpele, mesto Bardejov s pamiatkami UNESCO, vojnová história vo Svidníku a okolí, ale aj možnosti zjazdového lyžovania v strediskách Medvedie a Makovica, bežkovanie na upravených tratiach v okolí Bardejova, kúpanie vo wellness zariadeniach kúpeľov, či návšteva početných múzejných expozícii a kultúrnych ustanovizní.

Viac informácií na: www.kupele-bj.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *