Tena Pro

Ako sa môžem postarať o inkontinentnú osobu

V dnešnej dobe sa pojem starostlivosť akosi vytráca. Nie žeby ľudia boli k sebe neľudskí a nechceli sa postarať o svojho blízkeho, ale doba, ktorú žijeme dnes, to nedovoľuje. Rodina, práca, strach o to, aby sme mali dosť peňazí, nám nedovoľuje ostať doma a starať sa o chorú mamu či otca.

Niektorých ale situácia z rôznych dôvodov prinúti ostať doma a začať opatrovať. Znamená to veľkú zmenu nielen pre nich, ale aj pre toho, o ktorého je potrebné sa starať.

Príprava na opatrovateľstvo

Ak začínate s opatrovateľstvom, musíte sa pripraviť. Opatrovateľstvo totiž nie je len o starostlivosti o toho druhého z hľadiska hygieny a čistoty, ale aj o vzťahu a porozumení. Musíte sa pripraviť na nespoluprácu, na ťažkú a namáhavú prácu, no ten pocit zadosťučinenia bude pre vás odmenou. Príprava spočíva aj v tom, čo všetko budete potrebovať. Aké máte dnes možnosti, aké produkty máte k dispozícii a ako to robiť, aby bolo dobre.

Inkontinencia nie je ochorenie

Na tieto otázky vám dajú odpovede viaceré stránky, ktoré sa venujú takejto starostlivosti. Ak sa rozhodnete starať sa o svojho blízkeho, zväčša je dôvodom to, že on sám to už nedokáže alebo je obmedzený chorobou. Pri starostlivosti o staršieho príbuzného budete zápasiť s množstvom ťažkostí, no najčastejšou je určite inkontinencia, čiže únik moču.

Hygiena pri inkontinencii je prvoradá

Únik moču nie je vôbec ochorenie. Často nastupuje v staršom veku, keď už svalstvo panvového dna pomaly ochabuje. Môže byť dôsledkom nejakého úrazu, u mužov súvisí s prostatou. Tak či onak, únik moču predstavuje pre vás ako opatrovateľa prácu s dôrazom na hygienu.

Hygiena pri inkontinentnom človeku je dôležitá a musí byť pravidelná. Význam by ste mali prikladať aj vetraniu a hydratovaniu pokožky. Na trhu sú dnes dostupné mnohé produkty a výrobky, ktoré sú určené pre inkontinentné osoby a ktoré vám vedia výrazne pomôcť pri starostlivosti.

Prístup je iný, hygiena rovnaká

Medzi jednorazové produkty na inkontinenciu, ktoré sú však výraznou pomocou, patria určite vložky, nohavičky či podložky. Takéto výrobky sú určené pre inkontinentné osoby, sú vyrobené tak, aby plnili svoje funkcie a najmä aby pomocou nich sa človek cítil sebaisto, v pohodlí a čisto.

Samozrejme, iný prístup venujeme inkontinentnej osobe, ktorá je mobilná, a tej, ktorá je pripútaná na lôžko. Pri osobách, ktoré sú odkázané len na našu pomoc, by mala byť hygiena prvoradá a nemalo by chýbať ani ošetrovanie pokožky.

Veľmi časté umývanie môže uškodiť

Ak si myslíte, že takéto osoby je potrebné sprchovať za každou výmenou inkontinenčnej pomôcky, ste na omyle. Umývanie sa odporúča vykonávať raz, maximálne dvakrát denne. Predíde sa tak narušeniu Ph pokožky, a tým aj jej podráždeniu. To môže nastať najmä po tom, čo vlhkosť moču alebo stolice ostane na pokožke. Tá potom nie je schopná vytvoriť ochrannú baktériu. Výsledkom tohto môže byť narušenie celistvosti pokožky, a tak baktérie môžu nastúpiť.

Ochráňte pokožku pri inkontinencii

Na ochranu a prevenciu pred rôznym podráždením pokožky sú najvhodnejšie krémy bohaté na zinok alebo vazelína, ktoré znižujú začervenanie, avšak nie sú vhodné na otvorené rany. Chrániť pokožku pri inkontinencii je dôležité aj z hľadiska možného nástupu plienkovej dermatitídy, infekcie alebo dokonca začínajúcich dekubitov. Nič z menovaného nie je príjemné, a ak tomu môžete u svojho blízkeho predísť, je dobré vedieť ako.

Mydlo a voda pri inkontinencii nie je najvhodnejšie spojenie

Dávať blízku osobu do poriadku z hygienického hľadiska sprchovaním či kúpeľom v rámci možností je bežná vec. Voda zmýva z pokožky prebytočné látky, ktoré tam nepatria. Avšak spojenie mydla a vody môže pokožku inkotinentného človeka vysušovať, čím dochádza k jej oslabovaniu.

Čo tak skúsiť to aj bez vody? Áno, čítate správne, čistenie bez oplachu vodou je čoraz praktickejšie najmä pri tých, ktorí sú ležiaci, alebo tam, kde sú presuny do kúpeľne náročnejšie.

Umytie vlasov či tela bez vody

Pomôcky na takéto čistenie si môžete vybrať hneď z viacerých dostupných produktov . Umývacia pena, krém, vlhčené utierky nahrádzajú mydlo, to znamená, že po ich použití už nie je potrebné ani opláchnutie vodou. Taká čiapka so šampónom a kondicionérom vám môže samotné umývanie veľmi uľahčiť a ušetriť čas. Ide o produkty, ku ktorým sa dostanete jednoducho, či už cez internet, alebo v lekárňach.

Opatrovať svojho blízkeho dnes je rozhodnutie, ktoré je potrebné dobre si zvážiť. Pripraviť na to sa prakticky nedá, no nájsť si informácie o tom, ako sa postarať čo najlepšie, v súčasnej dobe vôbec nie je ťažké. Aj keď vás počas tejto starostlivosti môže prekvapiť veľa vecí, ak doprajete svojmu blízkemu správnu a pravidelnú hygienu, vy budete pociťovať zadosťučinenie a vaša blízka osoba pocit istoty a čistoty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *