Bezplatnú WiFi na verejných priestranstvách môže mať väčšina obcí na Slovensku

Väčšina slovenských miest a obcí má možnosť získať pre svojich obyvateľov a návštevníkov bezplatný prístup na internet. Úrad podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu (ÚPVII) im poskytne peniaze na zabezpečenie a technické vybavenie bezplatného internetu. Projekt WiFi pre Teba prinesie slovenským mestám a obciam po celom Slovensku bezplatné internetové zóny umiestnené na verejných priestranstvách.

Pripojenie sa na internet je dnes nevyhnutnosťou. Bezplatná WiFi sieť uľahčí ľuďom život a prinesie obyvateľom Slovenska možnosť pripojiť sa pohodlne a rýchlo na internet. „Takisto umožní v malých obciach napríklad študentom, ktorí si nemôžu dovoliť platiť veľký dátový paušál, aby sa na verejných priestranstvách pripojili na internet so svojim mobilným telefónom či tabletom,“ vysvetlil podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši s tým, že im to pomôže vo veľa veciach, napríklad sa budú môcť pripraviť do školy.

Hlavným cieľom projektu WiFi pre Teba je predovšetkým poskytnúť bezplatný internet obyvateľom a ľuďom, ktorí si nemôžu dovoliť pripojenie vo svojej domácnosti. „WiFi sieť ľudia nájdu v centrách komunitného života, ako sú námestia, parky, knižnice či múzeá. Peniaze získajú mestá a obce na technické vybavenie, a teda na nákup a inštaláciu WiFi routerov,“ poznamenal vicepremiér. Internet bude slúžiť aj návštevníkom miest a obcí, ako je bežné v zahraničí, čo prispeje napríklad k rozvoju turizmu.

V prvom rade je dôležité, aby mestá a obce zareagovali na vyhlásenú výzvu, cez ňu budú žiadať o financie na bezplatnú WiFi sieť. Peniaze poputujú z eurofondov – z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Bezplatný internet sa tak dostane k niekoľkým stovkám našich miest a obcí. Celkovo je na projekty vyčlenených z eurofondov 10 miliónov eur. Uzávierka prvého kola výzvy je indikatívne plánovaná na 13. novembra tohto roku. Výzva, do ktorej sa treba prihlásiť, je zverejnená na stránke www.vicepremier.gov.sk. Na bezplatnú WiFi môžu žiadatelia získať 15-tisíc eur. O finančnú podporu môžu  žiadať mestá a obce zo všetkých krajov Slovenska, s výnimkou Bratislavského kraja. Žiadatelia však musia svoje projekty spolufinancovať, a to vo výške päť percent z celej sumy projektu, čo pri 15-tisícových dotáciách ale predstavuje maximálne 750 eur. Podmienkou je i to, že rýchlosť pripojenia na internet musí byť minimálne 30 MB/sekundu, platiť si ho musia obce.

ÚPVII chce starostov a primátorov čo najmenej zaťažiť byrokraciou. Keď sa starosta prihlási pomocou svojho eID do systému ITMS, veľa údajov v žiadosti mu systém automaticky vyplní. „Po úplne prvýkrát je pre žiadateľov pripravený už vyplnený vzor žiadosti, ako aj súťažné podklady pre verejné obstarávanie vrátane technických parametrov, ktoré sa týkajú WiFi siete a prístupových bodov,“ uviedol Richard Raši.

Spolu s výzvou úrad zverejnil aj vzorovú žiadosť o financie spolu s podrobnými inštrukciami, ako majú záujemcovia svoje žiadosti vypĺňať, aby neurobili chybu a k internetu pre svojich občanov sa dostali čo nahjľahšie. V prípade potreby im pomôžu aj Informačno-poradenské centrá, ktoré sú v každom krajskom meste. V nich sú k dispozícii vyškolení pracovníci, ktorí radi poradia a pomôžu.

Zdroj: tlačová správa, Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu
Foto: ilustračné

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *