Bicyklovanie – šport, ktorý milujú všetci

Nenáročný a pritom veľmi obľúbený šport milujú už malé deti v predškolskom veku, ale aj staršie generácie v dôchodcovskom veku. Bicykel nám vo výraznej miere nahrádza automobil. Ak bývame kúsok od práce a nechceme sa spoliehať na nepresnú mestskú autobusovú dopravu, práve bicykel nám nahradí dopravný prostriedok.

Nedostatok cyklistických trás

Nie príliš priaznivou správou pre milovníkov bicyklovania je nedostatok cyklistických trás. Pre porovnanie s Českou republikou ich máme o polovicu menej. Ak bývate v pohraničí s Moravou, určite dôverne poznáte cyklotrasy v tomto krásnom kraji. Slovensko má tiež krásne miesta, kde by sa dali vybudovať cyklistické trasy. Žiaľ, stojí to veľa peňazí a tých je vždy málo. Uvidíme, ako sa táto situácia vyvinie, ale určite nám dáte za pravdu, že viac cyklistických trás by našej malej krajine prospelo. Zvýšila by sa hlavne bezpečnosť na cestách, kde pravidelne dochádza ku kolíziám cyklistov s automobilmi a nákladnými autami.

Výbava cyklistu

Okrem svojho štýlového bicykla by ste mali mať so sebou prilbu, ktorá vás má v prípade pádu na hlavu ochrániť. Žiaľ väčšina cyklistov, ktorých nájdete na cestách, nemá prilby. Ak sa bicyklujete v obci, tak ju nemusíte mať, ale akonáhle prejdete za obec / mesto, prilbu by ste mali mať. Cyklisti ju však málokedy používajú aj mimo mesta, za čo im samozrejme hrozia mastné pokuty. Dávajte si preto prilbu aj v meste. Účes nechajte účesom. Bezpečnosť je dôležitejšia.

Okrem prilby majte aj ochranu na kolená, cyklistické rukavice, svetlo na bicykel a miesto na fľašku s tekutinami.

Ak máte problémy s chrbticou a pracujete v kancelárii, mali by ste sa venovať bicyklovaniu. Spevníte si zadok, stehná, lýtka a výrazne schudnete. Navyše častým bicyklovaním spoznáte aj miesta/ zákutia, na ktoré sa autom nedostanete. Ak chcete jazdiť po horách, kúpte si odpružený horský bicykel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *