1,2,3… a dnes už 4G internet

Pamätáte sa ešte na prvé začiatky mobilného internetu? Fungoval len na tých „lepších“ zariadeniach, jeho rýchlosť bola neskutočne pomalá a cena za pár prenesených dát bola nesmierne vysoká. Až s príchodom mobilov s dotykovými obrazovkami sa internet začal vyvíjať míľovými krokmi. Kam sa teda mobilný internet za tých pár rokov dostal?

Samozrejme, kým sa ľudstvo dopracovalo k 4. generácií mobilného internetu, prešlo si pekným a zložitým vývinom. Na začiatku tu teda bolo takzvané 0G. Možno to znie až groteskne, ale prvá oficiálna mobilná sieť fungovala na rádiových vlnách. Na komunikáciu sa využívali rádiové telefóny, napríklad v niektorých autách.

Ak si zabehneme do histórie, takýto rádiový telefón používalo aj bývalé Československo. Išlo o AMR, čiže automatizovaný mestský rádiotelefón značky TESLA. Dosť však o nultej generácií, po ktorej logicky nasledovala generácia prvá.

Vývin generácií po tej “nultej”

Prvá generácia bola založená na analógovom prenose, ktorý bol predstavený v 80. rokoch. Neskôr ho nahradil digitálny prenos, čiže 2G. Síce sa vám to môže zdať, že 2G už muselo byť niečo podobné ako dnešný internet do mobilu. Nuž, nie je to tak.

Druhá generácia slúžila len na prenos digitálneho hlasu a pár pomocných dát ako napríklad čas či dátum. Dáta, emaily ani software sa však už prenášať nedali. Na pol ceste za dátovým internetom tak vznikol nový 2.5G internet. Išlo o rozšírenie 2G o dátovú technológiu, ktorá využívala prepínanie paketov. Možno sa dostanete do obrazu po informácií, že medzi 2.5G sa radí aj GPRS či EDGE pripojenie. Nuž a po pár vylepšeniach uzrela svetlo sveta tretia generácia mobilného internetu.

Služby spojené s touto generáciou predstavujú schopnosť prenášať hlas (telefónny hovor) i dáta (sťahované dáta, e-maily, správy). Prvou krajinou, ktorá oficiálne začala používať 3G bolo Japonsko. Na Slovensku sa začalo 3G používať až od roku 2006 a komplexnejšie až od roku 2011.

Štvrtá generácia

A neustálym vyvíjaním sme sa dostali až sem. Štvrtá generácia technológií mobilnej komunikácie poskytuje okrem bežných hlasových služieb, aké ponúkalo 3G, aj mobilný širokopásmový internetový prístup, napríklad pre laptopy s bezdrôtovými modemami, smartfóny a iné mobilné zariadenia. Potenciál a aktuálne aplikácie zahŕňajú napríklad mobilný prístup na internet, IP telefóniu, niektoré herné služby, sledovanie videí na mobile, možnosť prístupu na mobilnú TV s vysokým rozlíšením, video konferencie či cloud computing.

Časťou štvrtej generácie internetu je aj, čoraz viac známy, LTE internet. A čo to vlastne je? Jedná sa o technológiu, ktorá je určená na vysokorýchlostný internet v mobilných sieťach. Poskytuje tak možnosť surfovať na stabilnom internetovom pripojení a vysokej rýchlosti downloadu a uploadu.

Vďaka takmer celosvetovému pokrytiu, je LTE dostupné takmer odvšadiaľ. Navyše sa znížili aj ceny za poskytovaný internet, a tak si prístup na internet môžete užívať opäť lacnejšie, ako inokedy predtým.

4G od 4ky

Mobilný operátor predsa nemôže byť výnimkou, a tiež ponúka široké pokrytie 4G LTE internetom takmer na celom Slovensku. 4G tak chytíte nie len v mestách, ale dokonca aj v priľahlých obciach, kde ste doteraz mali možnosť chytiť len spomínaný EDGE.

4ka však ako jeden z mála operátorov na Slovensku ponúka dátové paušály, ktoré obsahujú veľkú porciu dát, ktorá v najlacnejšom paušále začína na 10 GB. V ponuke sú aj Dátové balíky GIGA, ktorý ponúka 1GB dát v sieti 4ka, a GIGA PLUS, ktorý ponúka taktiež jeden GB dát, avšak v sieti obchodných partnerov.

Dátové balíky si môžete v 4ke užívať aj bez viazanosti a bez poplatku za zmenu. Po prečerpaní dátového balíka si môžete okamžite kúpiť ďalší za rovnako výhodnú cenu. Dokonca si môžete aktivovať automatickú obnovu. Balík sa tak obnoví vždy v potrebnej chvíli a nikdy nezostanete bez dát.

Ak patríte k používateľom s vysokou spotrebou dát a nechcete paušál, no stačia vám len dáta, môžete siahnuť po službe Wifi do vrecka. Tá vám ponúkne najrýchlejší 4G LTE neobmedzený internet s rýchlosťou až 50 Mbit/s downloadu a 10 Mbit/s uploadu.

Ak by ste si však potrebovali zavolať, môžete tak učiniť len za 4 centy za minútu a SMS. No s porciou dát, akú budete mať k dispozícií sa určite zaobídete aj bez volaní a SMS. Veď dnes je online už takmer každý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *