Základné informácie o dojčenskej kolike

Objavuje sa u 20-25% dojčiat, ale stále veľa rodičov ani len netuší, čo to je a čo ju spôsobuje. Aké sú príznaky a príčiny vzniku dojčenskej koliky? Prečítajte si náš príspevok, v ktorom si povieme, čo to tá dojčenská kolika vlastne je.

Príčiny vzniku

Príčiny vzniku sú rôzne. Najčastejšie sú však príčinou práve nevhodné stravovacie návyky a zlé psychické rozpoloženie matky. Príčinou vzniku dojčenskej koliky môže byť aj popôrodná depresia. Dieťatko jednoducho vycíti to, ako sa matka cíti a svoje pocity dáva najavo intenzívnym plačom.

Príčinou vzniku dojčenskej koliky môže byť aj gastroezofageálny reflux. Potrava, ktorú dieťatko príjme, sa vracia zo žalúdka do pažeráka. Prejavuje sa to grckaním, ale aj intenzívnym vracaním.

U niektorých detí môže byť príčinou dojčenskej koliky práve intolerancia laktózy. Ak v tele dieťatka chýba enzým laktáza alebo je jeho produkcia nedostatočná, vtedy dochádza k intolerancii laktózy. Čím skôr sa príde na to, že dieťatko trápi intolerancia, tým lepšie. Akékoľvek zmeny v príjme potravy dieťatka okamžite konzultujte s detským lekárom, ktorý vám povie, ako postupovať.

Ako zistíte, že dieťa trápi kolika?

Dojčenská kolika sa prejavuje silnými záchvatmi plaču a silnými bolesťami bruška. Najčastejšie sa vyskytuje u detičiek vo veku dvoch až troch mesiacov, ale môže sa objaviť aj u polročného bábätka. Dieťatko z ničoho nič začne plakať a plač trvá aj niekoľko hodín – najčastejšie tri a viac hodín aspoň štyrikrát denne nezávisle od toho, či je noc, alebo deň. Toto obdobie je veľmi vyčerpávajúce nielen pre samotné dieťatko, ale aj pre mamičku. Mamička je nervózna, má strach o dieťatko, čím veľmi nepomáha dieťatku, práve naopak, problémy s kolikami sa môžu ešte viac zhoršiť. Nezabúdajme na to, že dieťatko cíti psychické vypätie matky. Dieťatko je červené v tvári, naťahuje si nožičky k brušku, napína sa.

Ak aj vášho drobčeka trápi dojčenská kolika, zachovajte pokoj. Nemusíte sa báť, časom to prejde. Nezabúdajte však tento problém riešiť s pediatrom, ktorý vám predpíše liečbu a poradí vám, ako s dieťatkom zaobchádzať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *