Extrémny zimný testovací režim pre novú Kia Stinger

Kia Stinger sa vrhá do hlbokej arktickej zimy, aby podstúpila poslednú fázu svojho vývoja predtým ako bude v druhej polovici roku 2017 uvedená na trh. Nový športový sedan typu fastback značky Kia opúšťa európsku testovaciu základňu spoločnosti na obávanom okruhu Nürburgring Nordschleife v Nemecku, aby ho jeho konštruktéri vystavili extrémnym teplotám hlboko pod bodom mrazu a ľadovým podmienkam severného Švédska.

Konštruktéri sa usilujú zladiť túžby vodičov po predvídateľnom a za akýchkoľvek podmienok stabilnom riadení inšpirovanom vozidlami gran turismo a pôžitok z jazdy športového sedanu s pohonom zadných kolies. Spoločnosť Kia vo svojom vývojom stredisku v Arjeplogu vo švédskom Laponsku zdokonaľuje toto vozidlo využívajúc pritom celé spektrum nízko priľnavých jazdných podmienok vrátane cvičiska školy šmyku, jazdného okruhu a slalomového testu na povrchu zamrznutého jazera Uddjaure.

Táto posledná fáza testovacieho programu vozidla umožní 100-člennému vývojovému tímu spoločnosti Kia zdokonaliť nielen riadenie vozidla v režime s pohonom zadných i všetkých štyroch kolies, ale aj vlastnosti rozličných ponúkaných elektronických asistenčných systémov vodiča.

Stinger sa po zahájení predaja stane prvým sedanom od spoločnosti Kia dostupným s pohonom zadných alebo všetkých kolies. Systém pohonu všetkých kolies so zameraním na zadnú nápravu je vytvorený tak, aby poskytoval optimálnu priľnavosť aj v tých najnáročnejších podmienkach. Modely s pohonom všetkých kolies disponujú vylepšeným systémom dynamického smerovania krútiaceho momentu (Dynamic Torque Vectoring Control), ktorý automaticky prenáša výkon a brzdnú silu na príslušné kolesá na udržanie smeru jazdy v ostrých zákrutách či na klzkých povrchoch. Zákazníci, ktorí sa rozhodnú pre Stinger s pohonom zadnej nápravy, budú mať v rámci voliteľnej výbavy k dispozícii mechanický samosvorný diferenciál zaisťujúci maximálnu nastaviteľnosť riadenia – a tým i pôžitok z jazdy. Pre modely Stinger GT s 3,3-litrovým motorom bude k dispozícii plne prepínateľný systém elektronickej regulácie stability vozidla (ESC) a systém kontroly trakcie (TCS) v režime „Sport“.

Albert Biermann, vedúci testovania vozidiel a vývoja vysokovýkonných verzií v spoločnosti Kia, pri tejto príležitosti uviedol: „Testovanie tohto vozidla v takýchto extrémnych podmienkach nám umožňuje zamerať sa na stabilitu a predvídateľnosť, ktorú Stinger vodičom ponúka vo všetkých verziách a v akýchkoľvek jazdných podmienkach. Navyše je úplne zásadné, že tieto testy nám umožnia vyvinúť automobil, ktorý si ponechá jazdnú príťažlivosť, akú zákazníci hľadajú pri športových sedanoch. Chceme, aby si nadšení vodiči mohli užiť vzrušenie z jazdy vo svojom vozidle Stinger v akýchkoľvek podmienkach bez toho, aby museli robiť ústupky voči bezpečnosti.“

Zimný testovací režim spoločnosti Kia taktiež zaručí odolnosť modelu Stinger, nakoľko teploty klesajúce až na -35°C dávajú automobilke príležitosť vyskúšať každú súčiastku vozidla v tých najextrémnejších podmienkach. Model Stinger ponúkne svojim majiteľom rovnaké špičkové záručné podmienky ako ostatné bežné modely od spoločnosti Kia, a to na všetkých trhoch, na ktoré sa bude dodávať.

Pre model Stinger budú k dispozícii tri motory v závislosti od konkrétneho trhu. Najvýkonnejšou pohonnou jednotkou je 3,3-litrový zážihový motor V6 s najvyšším výkonom 370 k a krútiacim momentom 510 Nm. Stinger s týmto motorom dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h už za 5,1 sekundy, čo z neho robí vôbec najrýchlejšie akcelerujúce sériové vozidlo v dejinách značky Kia. Do modelu Stinger sa ďalej dodáva preplňovaný 2,0-litrový štvorvalec s maximálnym výkonom 255 k a krútiacim momentom 353 Nm. Tretím motorom je 2,2-litrový turbodiesel, ktorým by mala byť podľa predpokladov vybavená väčšina modelov Stinger predaných v Európe. Tento agregát dosiahne najvyšší výkon 200 k a krútiaci moment 440 Nm. Všetky motory sú štandardne vybavené 8-stupňovou automatickou prevodovkou.

Ak si chcete pozrieť krátke video zachytávajúce zimný testovací program modelu Stinger, kliknite na tento odkaz: https://youtu.be/ZODuCw6Qh5I

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *