Medzinárodná futbalová federácia FIFA udelila Nemocnici Košice-Šaca prestížny titul FIFA Medical Centre of Excellence

Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, ktorú manažérsky riadi skupina AGEL, získala prestížny titul FIFA Medical Centre of Excellence. Rozhodnutie o jeho udelení je v rukách medzinárodnej futbalovej federácie FIFA a udeľuje sa iba najlepším pracoviskám sveta. Na Slovensku sa Nemocnica Košice-Šaca týmto ocenením dostáva do spoločnosti najprestížnejších svetových športovo-medicínskych centier. Slávnostná inaugurácia FIFA Medical Centre of Excellence Nemocnice Košice-Šaca sa uskutočnila dnes, 1. júla 2016 v priestoroch nemocnice.

Slávnostná inaugurácia sa uskutočnila za účasti Ing. Michala Pišoju podpredsedu predstavenstva AGEL SK, MUDr. Richarda Rašiho, primátora mesta Košice, MUDr. Jána Slávika, riaditeľa Nemocnice Košice-Šaca, Prof. Jiřího Dvořáka, FIFA Chief Medical Officer and Chairman of F-MARC a Dr. Martina Vaso, Head of FIFA Medicine and Science Department.

Futbal je v súčasnosti najpopulárnejší šport na svete. Majstrovstvá Európy a Majstrovstvá sveta vo futbale patria medzi najsledovanejšie športové udalosti. Dnes evidujeme viac ako 300 miliónov registrovaných hráčov. Úrazy pri futbale sú najčastejším dôvodom ošetrenia na ortopedicko- traumatologických pracoviskách. The Fédération Internationale de Football Association (FIFA) sa rozhodla hrať aktívnu úlohu v podpore výskumu vo futbalovej medicíne.V roku 1994 zriadila FIFA Medical Assesment and Research Centre (F- MARC) a od roku 2005 vytvorila vo svete 49 FIFA Medical Centres of Excellence.

Akreditácia FIFA  Medical Centre of Excellence v Košiciach-Šaci je vyvrcholením úsilia kolektívu lekárov, ktorí si pred viac ako tromi rokmi dali za cieľ priblížiť naše pracovisko najprestížnejším športovo-medicínskym centrám vo svete. „Nadviazali sme na dlhoročnú tradíciu našej nemocnice, ktorá dlhé roky zabezpečovala viaceré reprezentačné výbery Slovenska v ľadovom hokeji, futbale, basketbale, hádzanej aj v ďalších športoch. Výhodou nášho pracoviska je komplexnosť poskytovaných služieb. Tím špecialistov v oblasti  ortopédie, traumatológie, chirurgie, rehabilitácie, kardiológie, internej medicíny  či telovýchovného lekárstva, je podporený kvalitnou diagnostikou s moderným MRI, CT či USG prístrojovým vybavením. Moderná nemocnica s kvalitnými službami oslovila komisiu pri Slovenský futbalový zväz (SFZ) aj vedenie F-MARC a FIFA,“ uviedol MUDr. Peter Polan, PhD, MPH, zástupca primára ortopedického oddelenia Nemocnice Košice-Šaca.

Naším hlavným cieľom ostáva poskytovať kvalitné medicínske služby rekreačným aj profesionálnym športovcom všetkých vekových kategórií z celého Slovenska aj zo zahraničia,“ vysvetlil  MUDr. Ján Slávik, MBA, Director of FIFA Medical Center of Excellence Košice-Šaca s tým, že „odborná spolupráca a výmena skúseností  s ostatnými centrami nám umožní ďalej skvalitňovať naše služby.“

Foto: Ing. Marcel Mikita

Cieľom Medical Centre of Excellence Košice-Šaca  je zapojiť sa do  projektov  FIFA 11 pre zdravie, ktorý je určený na podporu zdravia a fyzickej aktivity detí školského veku. „FIFA 11+ je preventívny program úrazov pohybového aparátu, ktorý by sme radi implementovali do škôl a futbalových oddielov. Program prevencie náhlej smrti pri športe je súčasťou kardiovaskulárneho skríningu u aktívnych športovcov aj ľudí, ktorí po dlhšej prestávke začínajú so športom. Do budúcna máme pripravené vlastné projekty zamerané na poranenia chrupky, regeneratívnu medicínu,  či výskum v oblasti meniskov, skrížených väzov,“ dodáva MUDr. Peter Polan.

Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť cca 120 000 obyvateľov. Zároveň pre kraje Žilinský, Banskobystrický, Prešovský a Košický poskytuje v odbore popálenín a rekonštrukčnej chirurgie zdravotnú starostlivosť Klinika popálenín a rekonštrukčnej chirurgie a tkanivová banka. V rámci slobodnej voľby lekára je nemocnica otvorená  pre pacientov z celého Slovenska. Nemocnica tiež ako jediné zdravotnícke zariadenie na Slovensku vlastní certifikát Slovak Gold Exclusive. Zamestnáva takmer 1000 zamestnancov, z toho je 210 lekárov a 470 sestier. Ročne je v nemocnici hospitalizovaných vyše 17 tisíc pacientov, realizuje sa viac ako 10 tisíc operačných výkonov a celkovo sa v Šaci lieči viac než 850 tisíc spokojných pacientov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *