Nájsť si novú prácu bude jednoduchšie ako v predošlých rokoch

24. február 2016 – Situácia na trhu práce praje nielen absolventom a nezamestnaným, ale tiež ľuďom, ktorí by chceli zmeniť prácu. Veľtrh práce Profesia days priniesol viac ako 7 tisíc pracovných miest, ale návštevníkov prilákal aj zaujímavý program. Zvýšili sa aj zručnosti návštevníkov veľtrhu, ktorí sa zlepšili v jazykoch a informačných technológiách. Požiadavky na uchádzačov z roka na rok klesajú a nájsť vhodných kandidátov na pozície vyžadujúce vysokú kvalifikáciu je zložité.Minulý rok bol z pohľadu trhu práce mimoriadne úspešným. Nájsť si novú prácu bude podstatne jednoduchšie ako v predošlých rokoch. Situácia praje nielen absolventom a nezamestnaným, ale tiež pracujúcim, ktorí si v porovnaní s minulosťou budú môcť dovoliť prácu častejšie meniť a obzerať sa po lepších možnostiach, ktoré sa im na trhu práce naskytnú. Na druhej strane, o niečo zložitejšia je situácia pre firmy, pre ktoré je čoraz ťažšie nájsť vhodných zamestnancov. Došlo totiž aj k výraznému poklesu miery nezamestnanosti a počtu kandidátov, ktorí sú na trhu k dispozícii. Firmy tak budú musieť vytvárať také prostredie, aby si kvalitných zamestnancov udržali.

7 tisíc pracovných miest a zaujímavý program prilákal návštevníkov Profesia days

Dvojdňový pracovný veľtrh Profesia days, ponúkol príležitosť zhruba 20 tisícom ľudí nájsť si novú prácu a spoznať osobne zamestnávateľov, pre ktorých by chceli pracovať. Celkový počet vystavovateľov dosiahol zatiaľ najvyššie číslo od vzniku Profesia days, 160 vystavovateľov. Najčastejšie očakávania návštevníkov od veľtrhu Profesia days potvrdzujú, že ľudí počas podujatia najviac zaujímajú informácie o zamestnávateľoch, hľadanie práce, zaujímavý program, diskusie a možnosť vzdelávania sa. Veľtrh práce priniesol okrem pracovných možností aj bohatý program so zaujímavými rečníkmi, a tiež 8 tematických zón zameraných na absolventov, podnikanie, IT, výrobu ale aj poradenstvo pre ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Veľtrh práce Profesia days priniesol tento rok zaujímavé zloženie návštevníkov, zaujal absolventov, pracujúcich, a aj návštevníkov s vyšším vzdelaním. Firmy ponúkli viac ako 7 tisíc pracovných pozícií a tohtoročná ponuka zaujala aj zamestnaných ľudí, ktorí si začali viac vyberarať, pre akú značku budú pracovať. Zaujímavý program dokázal prilákať vysokokvalifikovaných ľudí, a tiež odborníkov z oblasti IT,“ uviedla Ivana Molnárová, výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia.

Zručnosti návštevníkov veľtrhu sa v jazykoch a informačných technológiách zvýšili

Aj počas minulých rokov bola pridanou hodnotou pre návštevníkov Profesia days možnosť otestovať si svoje zručnosti a znalosti prostredníctvom rôznych testov. Záujem zistiť úroveň svojej angličtiny oproti minulému roku narástla, cez tracktest.eu si ju otestovalo až 814 ľudí. Z výsledkov vyplýva, že priemerný návštevník Profesia days ovláda anglický jazyk na úrovni B1 – B2, čo je mierne nad slovenským priemerom. Slovákom najväčšie problémy robili idiómy a podmienkové vety. Naopak, výborné výsledky boli v slovnej zásobe, vetách s porovnávaním a používaním členov. Čo sa týka oblasti informačných technológií, podľa IT Learning Slovakia, ľudia prestávajú mať záujem o základné kurzy práce s počítačom. Naopak, oveľa väčší dôraz sa dnes kladie na technické špecializované kurzy na pokročilých úrovniach: grafika, kancelárske aplikácie na vyššej úrovni, programovanie, online marketing. Skupina ľudí, ktorí si uvedomujú potrebu vzdelávať sa v informačných technológiách sa zvyšuje a rastie aj kvalita uchádzačov a ich zručností. Viac ako tisíc ľudí zaujali osobnostné testy cut-e slovakia na logické myslenie, kreativitu, motivačné faktory a záujmové dotazníky, pre študentov, ktorí sa rozhodujú na ktorú oblasť sa zamerať.

Požiadavky na uchádzačov zo strany firiem klesajú

Podľa údajov z portálu Profesia.sk vyplýva, že úspešnosť životopisu najčastejšie zvyšujú administratívne, jazykové a počítačové znalosti. Očakávania firiem a kvalita uchádzačov na trhu práce klesá. Medzi najžiadanejšie pozície z pohľadu firiem patria technické smery vyžadujúce vysokú kvalifikáciu. Nájsť vhodných uchádzačov na tieto pozície je však zložité.

Obrázok: Požiadavky zo strany firiem klesajú

požiadavky firiem klesajú

Zdroj: Profesia.sk

Obrázok: Kde je najľahšie sa zamestnať

kde je najľahšie sa zamestnať

Zdroj: Profesia.sk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *