Ako sa chrániť pred úrazmi pri zimných športoch

Vedeli ste, že takmer 70% úrazov pri zjazdovom lyžovaní vzniká v dolnej časti svahu? A že viac ako tretina úrazov sa stane tesne pred koncom prevádzky vlekov? Cez víkend sa má ochladiť a bude snežiť, mnohí sa určite vyberú za zimnými športmi. Zima je ideálna pre tie druhy športových aktivít, ktoré sa nedajú vykonávať počas iných ročných období. Prinášajú však so sebou aj zvýšené riziko úrazov.

NA PRVOM MIESTE JE LYŽOVANIE

Najpopulárnejšie je v našich zemepisných šírkach – zjazdové lyžovanie. Je to vôbec najrozšírenejší zimný šport. A čo sa týka úrazov aj najrizikovejší. 80% úrazov vzniká priamo na svahu – lyžiar stratí stabilitu a padá. 12% tvoria kolízie s iným lyžiarom a 8% úrazov súvisí s používaním vlekov, pričom najrizikovejšie je nastupovanie a vystupovanie. „Hlavnou príčinou týchto úrazov je precenenie vlastných schopností. Priemerný Slovák lyžuje 5 dní za sezónu. Musíme uznať, že pri tejto frekvencii, nie je možné hovoriť o ideálnej trénovanosti pre lyžiarsky šport,“ vysvetľuje MUDr. Maroš Varga, vedúci lekár Šport – artro centra Nemocnice v Šaci.

Lyžovanie je kinetický šport. „Najmä vplyvom popularizácie tzv. adrenalínových aktivít sa netrénovaní lyžiari, napodobňujúc vzory z reklamy, rútia vysokou rýchlosťou dole svahom. Neuvedomujú si pritom fakt, že sa pri svojej hmotnosti a rýchlosti stali zdrojom obrovskej kinetickej energie, ktorá pri náraze môže znamenať aj ohrozenie života,“ hovorí lekár. Takmer 70% úrazov pri zjazdovom lyžovaní vzniká v dolnej časti svahu a viac ako tretina úrazov tesne pred koncom prevádzky vlekov. Najrizikovejšie je obdobie okolo 15 hodiny a to v miestach tesne pri dojazde zo svahu.

NAJNEBEZPEČNEJŠIE SÚ ÚRAZY HLAVY, POTOM CHRBTICE

„Od tejto sezóny je povinné nasadenie prilby na ochranu hlavy u detí do 15 rokov, ale odporúča sa aj u dospelých. Prilba, samozrejme pri zachovaní kvality výrobku, má chrániť lebku pred otrasmi, resp. ich zmierňovať. Problémom je, že neexistujú presné pravidlá pre ich výrobcov, ktoré by mali dodržiavať. Prilba je, žiaľ, skôr otázkou vkusu a dizajnu. Lyžiari by si preto mali vyberať prilby s označením SNEL alebo CEN certifikátom, ktoré majú striktnejšie dané štandardy použitých materiálov. Prilba musí byť pohodlná, sedieť tesne na hlave, po nasadení nesmie mať vôľu pohybu,“ radí MUDr. Varga.

Druhým závažným poranením po otrase mozgu je poranenie chrbtice, najčastejšie zlomenina chrbtice. Aj preto sa hlavne pre snowboardistov, ktorí padajú na zadnú časť tela, odporúča nosenie ochrany chrbta. „Chránič chrbta musí spĺňať normu EN 1621-2. Poznáme dnes chrániče chrbta 2. tried podľa toho, koľko sily prepustia pri testoch – pád 5 kg závažia z výšky jedného metra. Tvarovo sa líšia podľa pohlavia, poznáme chrániče mužské i ženské a podľa veku ich delíme na detské a pre dospelých. Materiálovo sú zväčša vyrobené z tvrdených plastov, ale v súčasnosti kvalitou stačia aj pohodlné mäkké plastové chrániče“.

NAJČASTEJŠIE SI LYŽIAR PORANÍ KOLENO, SNOWBOARDISTA RUKU ČI PLECE

Najčastejším poranením pri zjazdovom lyžovaní je pretrhnutie alebo natiahnutie kolenných väzov. „U lyžiara celú energiu rotácie lyží preberajú kolenné väzy, nakoľko je v lyžiarkach členok fixovaný. Preto sú tieto väzy extrémne namáhané. Väčšinou dochádza k poraneniu vnútorného postranného väzu, ktorý sa čiastočne pretrhne a hojí sa potom fixáciou v ortéze 4 až 6 týždňov. Komplikovanejšie je pretrhnutie predného skríženého väzu, ktorý nemá schopnosť zahojiť sa len fixáciou v ortéze. U mladých aktívnych športovcov, ktorí chcú pokračovať v rotačných športoch, musíme pristúpiť k operačnej terapii, tzv. plastike predného skríženého väzu. Po tejto operácii sa môže športovec vrátiť k lyžovaniu najskôr po 7 až 9 mesiacoch,“ vysvetľuje M. Varga.

U snowboardistov je druhý najčastejšie zranený orgán ruka a zápästie – typické je natrhnutie väzov v oblasti palca ruky. „V neposlednom rade sú to vykĺbenia. Najčastejšie vykĺbenia plecového kĺbu. Sú tým nebezpečné, že sa po prvom vykĺbení pomerne často opakujú, najmä ak sa prvý úraz stal vo veku pod 20 rokov. K recidívam potom dochádza často aj pri bežných pohyboch, nielen pri športových aktivitách. V takomto prípade je ideálnou voľbou artroskopická stabilizácia ramena“.

HURÁ NA KLZISKO 

Ďalším z populárnych zimných športov je korčuľovanie, prípadne ľadový hokej. V súčasnosti máme viacero možnosti, kde sa môžeme korčuľovať, či už v krytých halách alebo na otvorených ľadových plochách. Pri tomto športe je veľmi dôležité zachovávať ohľaduplnosť. Ak využívate hodiny verejného korčuľovania, je zvlášť nevyhnutné prispôsobiť sa technike korčuľovania celej skupiny. Pri bezohľadnom naháňaní s kamarátmi sa z pokojného korčuľovania stáva kontaktný šport so všetkými dôsledkami a následkami absorbcie kinetickej energie. „Pri takomto “uletenom“ korčuľovaní vznikajú nepríjemné pády, ktoré často končia zlomeninami niektorej časti hornej končatiny – najmä v oblasti zápästia alebo lakťa,“ varuje MUDr. Varga.

Ak si chcete vyskúšať niektoré nové techniky korčuľovania, je podľa uznávaného odborníka lepšie radšej si priplatiť za časť voľnej ľadovej plochy, kde nikoho neohrozujete. To platí aj pre amatérskych hokejistov, športovú aktivitu, ktorá sa stáva obľúbenou a vďaka prístupným ľadovým plochám v posledných rokoch aj dostupnou.

MUDr. Varga. Košice, 21. apríl 2015 Foto: Ivan Fleischer
MUDr. Varga
Košice, 21. apríl 2015
Foto: Ivan Fleischer

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *