Aby ste nestratili dych

Ste roky tuhým fajčiarom? Alebo žijete v prostredí, kde je vysoká prašnosť vzduchu, kúrite tuhými palivami? Často vás dusí, vykašliavate hlien, rýchlo sa zadýchate, máte problém najmä pri výdychu? Potom by ste práve vy mali zbystriť pozornosť. Ochorenie pľúc s ťažko zapamätateľnou skratkou CHOCHP – chronická obštrukčná choroba pľúc, si môže vybrať práve vás. Vzniká ako následok dýchania škodlivých látok – cigaretový dym, prachové častice, uhlie, či výpary leptavých látok. CHOCHP je nevyliečiteľné a smrteľné ochorenie.

Týmto ochorením na Slovensku trpia skôr starší, vo veku nad 40 rokov a najmä muži: 8 – 16 % populácie. Podľa lekárov však výskyt chronickej obštrukčnej choroby pľúc narastá aj u mladších ľudí vo veku 25 – 44 rokov. Z regionálneho hľadiska sú najviac postihnutí pritom práve obyvatelia na východe Slovenska, v Prešovskom kraji je až 17 064 sledovaných pacientov s týmto ochorením, v Košický kraj o čosi menej – 14 001. Pre porovnanie v Bratislavskom kraji je to 6 131 pacientov.

„Prejavy ochorenia CHOCHP začínajú veľmi pomaly a nenápadne, spočiatku si človek myslí, že ide o obyčajné prechladnutie či zápal priedušiek,“ vysvetľuje MUDr. Miroslav Krchňavý z Ambulancie tuberkulózy a pľúcnych chorôb Polikliniky nemocnice v Šaci. Podľa štatistík zabije táto choroba viac ľudí, než karcinóm pľúc. „Až v 80% prípadov môže za toto ochorenie práve fajčenie, čo je však dôležité si uvedomiť, je skutočnosť, že choroba postihuje nielen aktívnych, ale žiaľ aj pasívnych fajčiarov,“ konštatuje MUDr. Krchňavý.

Každý 4 fajčiar, ktorí denne vyfajčí dva škatuľky cigariet, trpí touto chorobu, a každý 6 pokiaľ fajčí škatuľku denne. „Chronická obštrukčná choroba pľúc vzniká tak, že na pľúca a priedušky dlhodobo pôsobia škodlivé častice a plyny v ovzduší. Postupne sa dýchacie cesty zužujú, čo vedie k obmedzeniu prietoku vzduchu v pľúcach. Problémy spôsobuje najmä výdych, neskôr aj nádych. Nejde o obyčajný fajčiarsky kašeľ,“ hovorí MUDr. Miroslav Krchňavý. Choroba je nezvrátiteľná, „liečbou sa snažíme zmierniť príznaky ochorenia a udržať priechodnosť priedušiek. Slabosť, malátnosť, únava, to všetko sú sprievodné symptómy, ktoré komplikujú nielen pracovný, ale aj osobný život,“ dodáva špecialista.

FAJČENIE ZABÍJA NIELEN PĽÚCA

Fajčenie môže nielen za vznik chronickej obštrukčnej choroby pľúc, ale spôsobuje aj mnohé ďalšie ochorenia, vrátane rakoviny. Vo svete aktívne fajčí viac ako 1,3 miliardy ľudí nad 15 rokov. Na Slovensku je to okolo 35 až 37 % obyvateľov. Na následky fajčenia vo svete zomrie ročne okolo 5 miliónov ľudí, v Európskej únii je to takmer 700-tisíc. „Na Slovensku fajčí viac než 11-tisíc osôb, a k nim musíme prirátať ešte 10 až 20 % pasívnych fajčiarov. Znepokojujúce je najmä to, že sa zvyšuje počet mladistvých fajčiarok, dievčatá vo veku do 18 rokov fajčia totiž viac ako chlapci. Napriek tomu, že sa proti fajčeniu na spoločenskej úrovni v posledných rokoch intenzívne bojuje. Okolo 18-teho roku života sa to vyrovnáva a v dospelej populácii fajčia zase viac muži ako ženy,“ konštatuje MUDr. Milan Bagoni, vedúci lekár Diagnostického centra v Šaci.
Pokiaľ ide o ochorenia, ktoré najviac skracujú fajčiarom život, sú to srdcovo-cievne ochorenia, rakovina pľúc a iných orgánov. Je pritom smutné, že u žien sa dostala rakovina pľúc z 8. miesta už na 3. až 4. miesto v príčinách úmrtí, ale aj výskytu. „Fajčenie jednoznačne skracuje život, zhoršuje prognózu a prežívanie aj pri ďalších ochoreniach: cukrovka, vysoký krvný tlak, gastroenterologické choroby, trávenie, osteoporóza, neplodnosť a iné,“ uzatvára MUDr. Bagoni.

STÍHATE S DYCHOM? ZISŤOVALI SME V SPOLUPRÁCI S LIGOU PROTI RAKOVINE

Pokiaľ chcete predísť pľúcnym ochoreniam, je vhodné absolvovať preventívne vyšetrenie, ktoré odhalia vaše predispozície na dané ochorenie. Pri príležitosti Svetového dňa CHOCHP sa konala preventívna akcia zameraná na odhalenie a diagnostikovanie chronických ochorení pľúc aj u nás v Šaci, na nemocničnej Poliklinike (Vstupný areál U. S. Steel). Každý si mohol nechať odmerať CO vo výdychu prístrojom SMOKLYZER, meranie sa realizovalo v spolupráci s Ligou proti rakovine, vysvetľuje Ľubica Slatina z Ligy: „Takmer 130 ľudí absolvovalo toto jednoduché a bezbolestné vyšetrenie. Zistili sme hodnoty CO teda oxidu uhoľnatého v pľúcach a krvi, u 13 pacientov sme však namerali vysoké hodnoty CO. Preto sme im odporúčali ďalšie vyšetrenia a hlavne, aby znížili postupne počet vyfajčených cigariet za deň.“
Pľúcna ambulancia na poliklinike pod vedením MUDr. Krchňavého zároveň v tom istom čase umožnila záujemcom absolvovať spirometrické vyšetrenia, ktorými sa overuje funkčnosť a stav pľúc. Vyšetrenie ukazuje lekárovi, akým spôsobom pracujú pľúca, ako dokážu okysličovať krv a zaistiť pre organizmus dostatočné množstvo kyslíka, ktoré je nevyhnutné pre zachovanie života. Táto vyšetrovacia metóda sa používa na diagnostiku aj iných pľúcnych ochorení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *