Prvý pacient s umelým meniskom v kolene po operácii profesora Verdonka v Šaci sa má dobre

7„Koleno ako nové“, aj tak by sa dal nazvať operačný výkon, ktorý v Nemocnici v Šaci podstúpili dvaja pacienti na oddelení Ortopédie, ktoré vedie primár MUDr. Roman Totkovič. Išlo o prvú operáciu tohto druhu na Slovensku, kedy dostal pacient úplné nový meniskus. Predíde sa tým do budúcna ďalšiemu poškodzovaniu kolena a jeho prípadnej celkovej výmene za umelé.

„Poškodený meniskus sme nahradili umelým tkanivom, teda umelým meniskom. Ostáva tak funkcia menisku ako tlmiča nárazov a znižuje sa riziko poškodenia chrupky,“ vysvetľuje MUDr. Maroš Varga, vedúci Šport – artro centra v Nemocnici Košice – Šaca. Prvý pacient bol s kolenom v Šaci na kontrole. Viac už lekár Maroš Varga „Pacient je na tom veľmi dobre, zatiaľ nohu nezaťažuje, ideme podľa rehabilitačného protokolu, to znemená, že 6 týždňov nesmie nohu zaťažovať. Potom absolvuje štandardný rehabilitačný program. Fit by mal byť tri mesiace od operácie.“

IMG_4114

Kto je MUDr. MAROŠ VARGA?

MUDr. Maroš Varga je vedúcim Šport – artro centra v Šaci, zároveň predsedom Slovenskej spoločnosti artroskopie a športovej traumatológie (SSAT), členom Slovenskej ortopedicko-traumatologickej spoločnosti, Českej artroskopickej spoločnosti, Európskeho kolégia športových lekárov E.C.O.S.E.P., členom Americkej asociácie ortopédov (AAOS), členom European society of knee surgery and arthroscopy (ESSKA).

„Nový moderný postup je určený nielen pre športovcov, či už profesionálnych alebo rekreačných, je určený každému, kto ešte chce viesť aktívny pohybový život, a každému pre koho je pohyb dôležitý pri práci,“ vraví M. Varga.

Prvým pacientom s novým meniskom je 40-ročný Slavomír z Košickej Polianky. Operáciu v Šaci podstúpil v pondelok, 26. októbra. „Keďže som vodičom kamióna a ťažko sa mi vystupuje aj nastupuje do vozidla, verím, že operácia mi pomôže a budem už konečne fit,“ povedal Slavomír. Podľa lekára Vargu bude rekonvalescencia trvať približne tri mesiace, potom by už chôdza a pohyb nemala spôsobovať pacientovi problémy. „Ide o odborne najväčšiu akciu roka v našej oblasti. A som veľmi rád, že operáciu prišiel vykonaťnajväčší európsky odborník na problematiku meniskov prof. Rene Verdonk.“

Kto je prof. Rene Verdonk, MD., PhD.?

Rene Verdonk je profesorom ortopedickej chirurgie a primárom Ortopedicko – traumatologickej kliniky v Gent University Hospital, Gent, Belgicko. Je členom Belgickej ortopedicko – traumatologickej spoločnosti, jej bývalým prezidentom v rokoch 1991 – 92. Je členom Medzinárodnej spoločnosti Artroskopie, chirurgie kolena a ortopedickej športovej medicíny (ISAKOS), takisto členom Americkej akadémie ortopédov (AAOS) a koeditorom časopisu ESSKA.

„Na rozdiel od tradičných postupov, kedy sa vyberá meniskus pacientovi, vývoj pokročil a poškodenú časť som nahradil novou. Pacient bude v poriadku,“ uviedol po operácii belgický profesor.

V čom spočíva význam operácie?

Poškodený meniskus sa celý alebo jeho časť nahradí za nový. Ide o umelú náhradu. V súčasnosti pri bežných artroskopických operáciách kolena – pri zistení, že je poškodená určitá časť menisku – operatér túto časť menisku odstráni špeciálnym inštrumentáriom. „Toto je dnes bežný štandard a najčastejšia operácia v kolennom kĺbe, tzv. parciálna menisektómia,“ vysvetľuje M. Varga.

Hlavnou funkciou menisku je tlmenie nárazov pri chôdzi, behu a tým pádom aj odľahčovanie tlakových síl pôsobiacich na chrupku, ktorej poškodenie vedie už k začiatku artrotických zmien. Meniskus hlavne tlmí nárazové sily a ochraňuje chrupku pred poškodením. Chrupka sa sama regenerovať nevie a ak sa raz poškodí, poškodenie sa len zväčšuje. „Vo výskumoch sa zistilo, že ak odstránime čo i len malú časť menisku, výrazne  sa zvýši pôsobenie síl na chrupku aj pri bežných športových aktivitách a dochádza k predčasnému poškodeniu chrupky s následným vývojom artrózy. Konečné štádia artrózy kolena končia potom implantáciou totálnej náhrady kolena.“

Práve nová moderná metóda, náhrada poškodeného menisku alebo jeho časti za umelý, môže tomu všetkému zabrániť. Športovcovcom, ale aj rekreačne športujúcim, pohybovo aktívnym ľuďom „môže umelý meniskus v budúcnosti doslova zachrániť koleno“.

„Prevratné riešenie, ktoré navrhol profesor Verdonk a v spolupráci s firmou Orteq aj uviedol do praxe, je umelá náhrada menisku ihneď po vybratí časti poškodeného menisku. Teda najprv sa vyberie z kolena poškodená časť a ihneď sa našije umelá náhrada, aby sa chrupka ďalej nepoškodzovala. Umelý meniskus, alebo jeho časť sa prihojí, následne tlmí nárazy na chrupku a tá sa potom nepoškodzuje. Som veľmi rád, že túto operáciu môžeme u nás vysúšať.“ Zatiaľ tento medicínsky výkon nie je hradený poisťovňami, ale MUDr. Varga je presvedčený, že časom sa zaradí medzi hradené výkony. „Umelý meniskus má to významný benefit pre pacienta aj pre jeho zdravotnú poisťovňu, lebo sa tým ušetria náklady do budúcna, napríklad pri potrebe implantácie umelej náhrady kolena v dôsledku trvalého poškodenia nosnej časti chrupky kolena,“ uzatvára MUDr. Varga.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *