Košice unikátne osvetlia svoju katedrálu, ako najväčší symbol spomienok na našich blízkych zosnulých na celom Slovensku

Rok sa stretol s rokom, a už o niekoľko dní sa košické miesta posledného odpočinku zaplnia tisíckami pozostalých, aby v tichej piete spomínali na svojich blízkych. Sviatok Všetkých svätých (nedeľa 1. 11.) a Pamiatku zosnulých (pondelok 2.11.) si uctí aj Mesto Košice slávnostným osvetlením košickej dominanty – Dómu sv. Alžbety.

Po dlhých rokoch Mesto Košice obnovilo a zrekonštruovalo osvetlenie chrámu v roku 2014. Prvý raz sa ukázalo užasnutým Košičanom ako obrovská svetelná sviečka práve počas Sviatku Všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. Architektonický skvost, ktorý je nezameniteľnou dominantou nášho mesta odvtedy svieti každý večer a centru mesta dodáva magickú atmosféru. Počas mimoriadnych udalostí, osláv a výročí sa farba osvetlenia mení.

Tento rok sa v sobotu a nedeľu počas Sviatku Všetkých svätých celá katedrála po zotmení rozžiari nádhernými meniacimi sa farbami s dominantnou zlatou farbou, ktorá je v kresťanskej liturgii symbolom veľkej slávnostnej chvíle, nebeskej slávy, ale aj Božieho požehnania.

V pondelok sa Dóm „odeje“ do fialovej – farby mieru, pokánia, pokory a tajomstva. Používa sa aj v Advente, počas pôstneho obdobia, pri omšiach za zomrelých a pri pohreboch.

„Po tom, ako sme pred rokom premenili Dóm svätej Alžbety na najväčšiu symbolickú sviečku na Slovensku, tento rok sme vybrali farby, ktoré symbolizujú chvíle rozjímania a spomienok na tých, ktorí už žiaľ, nie sú medzi nami,“ povedal primátor Richard Raši.29

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *