Na miesto prvého štartu Medzinárodného maratónu mieru vypravia historický vlak

Maratónsky klub a Klub historických koľajových vozidiel pripravili na sobotu 3. októbra ďalšiu nostalgickú jazdu historickým motorákom. Tentoraz na miesto prvého štartu Medzinárodného maratónu mieru do Turne nad Bodvou. Historická súprava červených vláčikov odchádza z hlavnej železničnej stanice v Košiciach o 9:00 hod. Pozvanie na jazdu prijali aj zahraniční bežci.

Košický maratón je už pevne spätý s históriou Košíc, no len málokto vie, že dejiny najstaršieho maratónu v Európe odštartovali nie v centre Košíc, ako je tomu v súčasnosti, ale v neďalekej Turni nad Bodvou.

„Aj v tomto roku vyráža na miesto historického štartu maratónu historický vláčik. Na „maratónsku trať“ sa vydáva už po tretí krát, na znak vďaky a úcty k histórii jedného z najstarších maratónov na svete,“ približuje menej známe dejiny Ladislav Olexa – člen Maratónskeho klubu a prípravného výboru Medzinárodného maratónu mieru.

Nenáročný výlet do jesennej prírody, spojený so slávnostným aktom, spestrí návštevníkom aj obec Turňa nad Bodvou, ktorá v priestoroch stanice pripravila výstavu so železničiarskou tematikou. „Pri tejto príležitosti si tak chceme spomenúť aj na významného železničného staviteľa Bélu Gerstera, ktorému vďačíme za našu trať. Následne sa v sprievode mažoretiek odoberieme na miesto prvého štartu medzinárodného maratónu mieru, odkiaľ odštartujeme symbolický beh maratónskych veteránov,“ pozýva Atila Oravecz, starosta obce Turňa nad Bodvou.

„Malý železničný výlet na prahu jesene je vhodný najmä pre rodiny s deťmi a všetkých, ktorí majú radi historické vlaky, maratón a blízke okolie Košíc. Lákadlom môže byť nenáročný turistický výstup na Turniansky hrad, Zádielsku planinu či Hájske vodopády, čím chceme cestujúcim priblížiť ďalšie atraktívne zákutia Košického kraja. Že sa tak deje pri príležitosti najvýznamnejšieho športového podujatia u nás, nás napĺňa vďakou, že sa aj naše úsilie stáva súčasťou novodobej tradície maratónskeho vlaku,“ dopĺňa Ľubomír Lehotský z Klubu historických koľajových vozidiel a všetkým záujemcom odporúča, aby si miesto vo vlaku rezervovali včas na rezervaciekhkv@gmail.com alebo prostredníctvom formulára na stránke www.khkv.sk

Košičanov ešte v ten istý deň čaká rušná Biela noc, do ktorej sa železničiarskou Nocou svetiel zapojí aj Košická detská historická železnica. Program na železničke začne o 19:00 a potrvá do polnoci. Na detskú železničku sa dostanete kyvadlovými autobusmi Dopravného podniku mesta Košice spred budovy Košického samosprávneho kraja na Námestí Maratónca mieru. Viac na www.detskazeleznica.sk

IMG_4574

Maratónsky klub sa od vzniku v roku 1990 aktívne zapája do príprav MMM, ale tiež združovanie športovcov a organizátorov, ktorí majú záujem na rozvoji bežeckého hnutia v regióne i na Slovensku. Klub je aktívny najmä v publikačnej činnosti, podielom na organizovaní ďalších bežeckých podujatí (Polmaratón Košice – Seňa, Východoslovenská veľká cena vytrvalcov, Beh Košice – Wuppertal, Ultramaratón Košice Miškolc…) na príprave výstav a odborných fór, ale tiež organizovaním zájazdov pre svojich členov a priaznivcov na významné maratóny v zahraničí (Boston, Londýn, Paríž, Turín, Štokholm, Praha a mnohé iné).

Klub historických koľajových vozidiel sa ako jediný klub svojho druhu v Košickom kraji, venuje záchrane a obnove železničnej histórie. Pravidelne organizuje výlety historickými motorákmi M 131.1125 a M 131. 1538 známymi aj ako „Magda a Ľubka“ po zrušených a zabudnutých tratiach Slovenska.

Cestovný poriadok

Stanica

Príchod

Odchod

Košice

09:00

Turňa nad Bodvou

09:45

Turňa nad Bodvou

14:55

Košice

15:45

turna_2015

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *