Slováci vybrali zo zahraničných bankomatov rekordne veľa peňazí

Slováci na výlete v zahraničí vyberajú z bankomatov čoraz viac peňazí. Ukazujú to údaje Sberbank Slovensko. Klienti Sberbank Slovensko si v júli z bankomatov za hranicami Slovenska vybrali 2,12 milióna eur. Dvojmiliónovú hranicu prekonali po prvýkrát od januára 2014, teda od času, kedy sa tieto štatistiky začali zaznamenávať. V júli minulého roka pritom z bankomatov v zahraničí vybrali 1,17 milióna eur.

Dá sa povedať, že Slováci sa vo všeobecnosti čoraz viac spoliehajú na svoju kartu. Cestovaniu s veľkou hotovosťou za hranice sa veľa ľudí začína vyhýbať. Veľkú úlohu tu zohráva bezpečnosť,“ vysvetľuje riaditeľ divízie Banková prevádzka v Sberbank Slovensko Vladimír Wernisch. V prospech výberov za hranicami hrá aj fakt, že spolu s najvyspelejšími krajinami Európy máme spoločnú menu.

0
Rekordné výbery zaznamenala Sberbank Slovensko už minulý mesiac. V júni si klienti vybrali v zahraničí z bankomatov 1,99 milióna eur. „Tak ako vlani, aj tento rok sa zväčšili výbery s príchodom dovolenkovej sezóny,“ vysvetľuje Wernisch. Na mieste číslo tri je december 2014 s výbermi vo výške 1,67 milióna eur.

Rastový trend potvrdzuje aj vývoj na celom bankovom trhu*. Ani v jednom mesiaci tohto roka sa nestalo, aby ľudia s platobnými kartami vydanými na Slovensku vybrali z bankomatov v zahraničí menej, ako v rovnakom mesiaci vlaňajška. Objemy vybraných peňazí medziročne rastú.

*pozn.
Údaje Národnej banky Slovenska

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *