Košická detská historická železnica a Klub historických koľajových vozidiel Košice pozývajú priaznivcov historickej železničnej dopravy na jazdu historickými motorákmi z Košíc do Gombaseckej jaskyne. Štartujeme v sobotu 27. júna 2015 o 8:00 z hlavnej železničnej stanice v Košiciach.

gemersky_expres_2015Populárnymi červenými motoráčikmi sa cestujúci dovezú na už zabudnutú stanicu Jaskyňa Slavec, odkiaľ vyrazia do okolitej prírody. „V ponuke máme návštevu neďalekej Gombaseckej jaskyne, výlet do Silickej ľadnice, niekoľko turistických trás, či opekanie v prírode. Každý si môže vybrať, na čo bude mať chuť. Ako bonus sme pripravili, vďaka ústretovosti spoločnosti Carmeuse Slovakia, s. r. o., aj vjazd na tamojšiu železničnú vlečku tamojšieho závodu,“ priblížil program výletu jeden z organizátorov, Ľubomír Lehotský z OZ Detská železnica Košice.

Pripomínať si to najkrajšie z niekdajšej slávnej doby železníc, to je jedna z hlavných úloh občianskeho združenia Klub historických koľajových vozidiel (KHKV) a OZ Detská železnica Košice. Aj preto ročne v spolupráci so ŽSR a ďalšími partnermi pripravia niekoľko mimoriadnych vlakov do atraktívnych a malebných oblastí východného Slovenska, kde osobné vlaky zväčša už nepremávajú.

Dobrovoľníci a záchrancovia železničnej histórie veria, že im počasie bude priať a rovnako vydrží aj stará, no spoľahlivá technika. Vo vlaku sa objavia oba košické Hurvínky Magda a Ľubka (M 131), prívesný vozeň Clm a vozeň rady 810.626, ktorý spravuje OZ Detská železnica Košice.

Jazda na trase Košice – Jaskyňa Slavec – Košice sa uskutoční už túto sobotu 27. júna2015 s odchodom o 8:00 z hlavnej železničnej stanice v Košiciach. Návrat je naplánovaný v ten istý deň o 17:53. Na jazdu je potrebná bezplatná rezervácia na adrese kezeleznica@gmail.com alebo cez formulár na www.khkv.sk, kde získate aj všetky ostatné informácie.

Oslavujte s nami

Košická detská historická železnica si v roku 2015 pripomína 60 rokov od svojho vzniku (1955). Patrila medzi prvú stálu detskú úzkorozchodnú železnicu v bývalom Československu, ktorej účel bol pripravovať mládež na službu pri „veľkej“ železnici. Zachovaný inventár železnice je z historického hľadiska veľmi významný. Doposiaľ je na trati v Košiciach prevádzkovaná najstaršia funkčná parná lokomotíva na Slovensku (U 36.003 vyrobená v roku 1884). Lokomotíva spolu so 7 vagónmi bola v roku 1993 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Dodnes zachovaný súbor vozidiel tvorí unikátnu zbierku s rozchodom 1000 mm, ojedinelú nie len na Slovensku, ale aj v celej Európe. Vozový park v tomto roku obohatí ďalšia parná lokomotíva – slovenský unikát- Krutwig.

Detská železnica Košice, o. z.

IMG_7796

IMG_7958

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *