MŽP: Vodné dielo Liptovská Mara je v prevádzke už štyri desaťročia

Ministerstvo životného prostredia a Slovenský vodohospodársky podnik si spoločne na konferencii v liptovskej obci Bešeňová pripomenuli 40. výročie začiatku prevádzky vodného diela Liptovská Mara. Najväčšia slovenská nádrž má celkový objem viac ako 360 miliónov kubíkov na zaplavenom území 27 kilometrov štvorcových. Slávnostnú konferenciu otvoril štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz. 

„Všetci budovatelia tohto impozantného diela si zasluhujú obrovský obdiv a uznanie. Liptovská Mara a Oravská priehrada majú ako vrcholové nádrže nezastupiteľnú vodohospodársku a ochrannú protipovodňovú funkciu,“ povedal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz.

Protipovodňovú ochranu veľkej časti Slovenska zdôraznil aj generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Supek.„Toto vodné dielo pomáha celoročne ako dôležitá súčasť Vážskej kaskády zabezpečovať potrebné prietoky Váhu a plní aj energetickú funkciu. Stalo sa významnou biosférickou rezerváciou i turistickou destináciou,“ zdôraznil Supek.

„Slovensko tvorí hydrologickú strechu Európy. Raz je vody veľa, inokedy málo a tomu sa dá čeliť iba stavaním takýchto dômyselných vodných nádrží. Naša veľká vďaka patrí aj 4000 vysťahovaným obyvateľom 13 zatopených obcí,“ doplnila predsedníčka Slovenského priehradného výboru Emília Bednárová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *