V matkách vidíme najmä učiteľky

Ktoré pozície sa Vám vybavia, keď sa zamyslíte nad úlohou matky? Najčastejšie ľudia uvádzajú, že matky musia byť učiteľkami, psychologičkami alebo animátorkami voľného času. 

Do prieskumu Profesie s otázkou Ktoré tri pozície sa Vám vybavia, keď sa zamyslíte nad úlohou matky? sa zapojilo 4 483 respondentov. Najčastejšie uvádzali pozície učiteľka, psychologička, animátorka voľného času, lekárka a upratovačka. Zo zoznamu pozícií najmenej ľudí označilo matku v role inštalatérky, opravárky a športovej trénerky.

0520105_mdm

Zdroj: Profesia.sk

 

 

Ženy sa vidia ako upratovačky

Výber prvých piatich najčastejších pozícií, ktoré uvádzajú muži, a ktoré uvádzajú ženy, je rozdielny len málo. Ženy medzi svoje povinnosti v úlohe matky častejšie zaradili upratovanie – takmer štvrtina žien uviedla túto rolu pre matku medzi najčastejšími pozíciami. Upratovanie ako činnosť pre matky sa vybaví najmä ľuďom s najnižším dosiahnutým vzdelaním a ľuďom vo veku od 41 do 50 rokov. V pozícii upratovačky vidí matky iba 13% mužov.

0520105_mdm2

Zdroj: Profesia.sk

Trpezlivá, odolná voči stresu a tvorivá

Podľa toho, aké osobné schopnosti a zručnosti zamestnávatelia uvádzajú v pracovných ponukách, keď obsadzujú pozície učiteľky, psychologičky alebo animátorky, matky by mali mať vzťah k deťom, byť trpezlivé, tvorivé, odolné voči stresu, komunikatívne, vnímavé, schopné riešiť problémy a príjemne vystupovať na verejnosti.

Plat žien na prvých troch najčastejšie uvádzaných pozíciách je v priemere 659 eur.

Najčastejšie ženy upratujú jednu až tri hodiny

V prieskume sme sa zároveň pýtali, koľko času týždenne respondentom zaberie upratovanie, varenie a nakupovanie. Najviac žien uviedlo, že upratuje 1 až 3 hodiny týždenne, varí približne štyri hodiny a nakupuje 2 až 3 hodiny týždenne.

Viac upratujú ženy ako muži. U žien sa čas venovaný upratovaniu predlžuje s vekom, klesá s dosiahnutým vzdelaním.
Pri varení najčastejšie ľudia strávia do štyroch hodín. Približne každá tretia žena uviedla že varí viac ako 5 hodín týždenne. Nevaria najmä ľudia do 24 rokov a bez detí.

Muži z domácich prác častejšie nakupujú a upratujú, menej varia. Až štvrtina mužov v prieskume uviedla, že vôbec nevarí.

0520105_mdm3

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *