Študenti z Gymnázia Grösslingova vyhrali národné finále súťaže Generácia €uro

Národná  banka Slovenska dnes (15. apríla 2015) usporiadala celoslovenské finále stredoškolskej súťaže Generácia €uro.  Zo šiestich tímov, ktoré do finále postúpili po dvoch úspešných kolách, zvíťazil tím študentov z bratislavského Gymnázia Grösslingova, ktorého členmi boli Milan Valášek, Matúš Kopunec, Michal Buzaši a Marek Ondráš pod vedením Marianny Vidovej. Druhé miesto obsadili súťažiaci z Obchodnej akadémie Rožňava a na treťom mieste sa umiestnili študenti z Obchodnej akadémie Ružomberok. Ďalšie tri miesta obsadili študenti z Obchodnej akadémie Levice, Obchodnej akadémie Račianska Bratislava a Obchodnej akadémie Košice. Ceny študentom odovzdal viceguvernér NBS Ján Tóth.

Študenti dnes prezentovali pred odbornou porotou svoje fiktívne rozhodnutie o menovej politike Eurosystému. Spolu s rovesníkmi z 10 krajín eurozóny si vyskúšali úlohu guvernérov centrálnych bánk Eurosystému a stali sa tak súčasťou vzdelávacej iniciatívy Európskej centrálnej banky (ECB) a národných centrálnych bánk Eurosystému. Okrem národných súťaží ECB organizuje osobitnú súťaž pre medzinárodné stredné školy so sídlom v eurozóne.

Pre národný víťazný tím z bratislavského Gymnázia Grösslingova sa dnešným finále otvára brána do európskeho finančného centra – do Frankfurtu nad Mohanom, ktorý je zároveň sídlom ECB. Okrem toho, že sa jeho členovia vo Frankfurte stretnú s víťazmi z ostatných krajín a zmerajú si s nimi sily v súťažiach, prevezmú si ocenenie z rúk prezidenta ECB Maria Draghiho a guvernéra Národnej banky Slovenska Jozefa Makúcha.

Ako povedal  Michal Buzaši z víťazného tímu: „Som prvák na gymnáziu a ekonomika ma baví. Mal som čas aj chuť a nevidel som dôvod prečo sa do toho nepustiť. Zdalo sa mi to ako dobrá príležitosť.“

Cieľom projektu Generácia €uro je zvýšiť povedomie o Európskej centrálnej banke a Eurosystéme vysvetlením ich úloh a aktivít. Je to príspevok ECB a národných centrálnych bánk k  finančnému vzdelávaniu.Informácia o medzinárodnej stredoškolskej súťaži Generácia €uro

Tento ročník súťaže, ktorý sa začal 1. októbra 2014, je v poradí štvrtý. Tímy študentov stredných škôl z celého Slovenska sa mohli do súťaže registrovať prostredníctvom internetovej stránky www.generaciaeuro.sk. V rámci súťaže mali študenti možnosť nahliadnuť do zákulisia rokovaní Rady guvernérov Európskej centrálnej banky a prijímania dôležitých rozhodnutí o úrokových sadzbách. Všetky tímy, ktoré postúpili do 3. finálového kola, získali hodnotné ceny od Národnej banky Slovenska.

Súťaž pre študentov Generácia €uro pozostáva z troch kôl. Prvým je on-line kvíz, v ktorom sa odpovedá na otázky týkajúce sa ECB a Eurosystému, úlohy peňazí, cenovej stability a menovej politiky. Kvíz má tri úrovne náročnosti. V rámci 2. kola súťažné tímy vypracúvajú esej, v ktorej navrhujú a zdôvodňujú fiktívne rozhodnutie o menovej politike Eurosystému. Tretie finálové kolo pozostáva z prezentácie rozhodnutia o menovej politike Eurosystému a jeho zdôvodnenie pred odbornou porotou v Národnej banke Slovenska. Obhajoba rozhodnutia je založená na aktívnom zapájaní študentov a diskusii s porotou, pričom hodnotí  sa prezentované rozhodnutie o menovej politike, argumentácia, koncept, dodržanie časového limitu prezentácie, úroveň a kvalita prezentácie a komunikačné schopnosti.

4. ročník 2014/2015 v SR:

1. kolo absolvovalo 104 tímov z celého Slovenska

49 najúspešnejších tímov postúpilo do 2. kola

23 tímov odovzdalo esej o menovej politike

6 tímov postúpilo do 3. finálového kola

Martina Solčányiová
hovorkyňa NBS

Zdroj: www.nbs.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *