Pripojte sa k tohtoročnej Valentínskej kvapke krvi v levočskej nemocnici

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, a.s., ktorá je členom skupiny AGEL, sa aj tento rok zapojí do akcie Valentínska kvapka krvi, ktorú vyhlásil Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR. Tohtoročná kampaň na oslovenie darcov s podtitulom „životne dôležitá príťažlivosť“, začne v levočskej nemocnici utorok 10.2.2015 a potrvá až do 13.3.2015. Oddelenie hematológie a transfuziológie v Levoči má v rámci Valentínskej kvapky krvi ako odberové dni vyhradené utorky a štvrtky od 7:00 do 12:00 hodiny, v prípade záujmu organizovanej skupiny však aj pondelky v rovnakom čase. Piatky sú určené na výjazdové odbery mobilnou odberovou jednotkou.

„Vďaka akcii Valentínska kvapka krvi máme už na utorok 10.2. a štvrtok 12.2. nahlásených študentov z levočských gymnázií, Strednej zdravotníckej školy Štefana Kluberta  a Strednej pedagogickej školy. V piatok 13.2. svoju mobilnú odberovú jednotku hematologicko – transfúznej stanice vyšleme do Súkromnej strednej odbornej školy SEZ Krompachy, kde máme nahlásených na odber krvi okolo 35 študentov a 20.2. do SOUL Bijacovce“,  uviedol primár hematologicko–transfúzneho oddelenia MUDr. Rastislav Osif s tým, že k akcii sa aj tento rok pridajú zamestnanci Mestského úradu v Levoči a záverečný odber je naplánovaný na piatok 13.3.2015 v Nemocnici Krompachy, kde očakávajú mladých darcov a študentov z ostatných stredných škôl tohto regiónu.

Darovanie krvi je prejavom zodpovednosti, úcty a lásky k ľuďom. Krv je nenahraditeľná a zároveň najvzácnejšia tekutina, ktorá v mnohých prípadoch zachraňuje ľudské životy. Levočské oddelenie sa do tejto akcie zapojí už po niekoľkýkrát. „V roku 2014 prišlo v rámci tejto nezištnej akcie darovať krv až 69 študentov a 77 viacnásobných darcov a 34 prvodarcov. Veríme, že tento rok sa zúčastní ešte väčší počet darcov ako ten minulý,“ dodala MUDr. Osif.

Darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov. Či je darca vhodný na odber krvi posúdi individuálne odborný zdravotnícky pracovník priamo na hematologicko-transfúznom oddelení v levočskej nemocnici. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky.

Zdroj: nemocnicalevoca.sk, Mgr. Marta Csergeová, tlačová hovorkyňa AGEL SK a.s.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *